47,66%, prezenţă la urne la nivel naţional

Pentru alegerile prezidențiale din 10 noiembrie 2019, la nivel național au fost înscriși pe liste permanente 18.217.156 alegători și s-au înregistrat 7.546.307 votanți care au mers la urne și au votat pe aceste liste. Încă 1.071.752 alegători au votat pe liste suplimentare, iar 65.629 au solicitat și au votat cu ajutorul urnei speciale. Un total, așadar, de 8.683.688 votanți, ceea ce a însemnat o prezență la urne, la nivel național, de 47,66%.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 476, ediția print

În Ilfov (circumscripția electorală nr. 25), au fost amenajate 259 de secții de votare. 360.295 de persoane au fost înscrise pe listele permanente de vot. S-au prezentat la urnele din Ilfov 227.515 alegători şi au votat pe liste permanente 168.335 alegători și pe liste suplimentare – 57.576.

1.560 de persoane au votat, în Ilfov, cu ajutorul urnei mobile. În total, 223.971 de voturi valabil exprimate, care au conturat o prezență la urne de 63,12%, procent care a plasat Ilfovul pe primul loc la nivel național.

În topul prezenţei la urne, la nivel judeţean, pe primele trei locuri s-au aflat localităţile Corbeanca, cu 88,89%, Otopeni, cu 80,58% și Berceni, cu 80,43%.

 

Premierul Ludovic Orban, mulţumit

Premierul Ludovic Orban a declarat, legat de invitaţia adresată de liderul PSD, Viorica Dăncilă, preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la o dezbatere înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, că urmează ca liberalii să stabilească strategia de campanie după ce vor fi publicate rezultatele finale ale primului tur. El a adăugat că este foarte mulţumit de modul în care au fost organizate alegerile.

„Ne pregătim pentru turul doi să facem o campanie directă adresată oamenilor. Ce ne interesează pe noi este să arătăm oamenilor care este proiectul preşedintelui, soluţiile preşedintelui şi capacitatea de a pune în practică aceste soluţii, pentru a convinge un număr cât mai mare de oameni să vină la vot să voteze cu preşedintele“, a afirmat Ludovic Orban.

Liderul liberal a susţinut că scorul obţinut de Klaus Iohannis este „un rezultat apropiat de obiectivul urmărit“.

„Sigur, aşteptăm rezultatul final. Ne bucurăm că preşedintele a avut un scor foarte bun în diaspora, unde existau tot felul de presupuneri legate de opţiunile politice ale diasporei. Sunt foarte mulţumit că alegerile au fost organizate în condiţii foarte bune, aproape fără incidente, şi mai ales că românii, indiferent că au votat în ţară sau în diaspora, au putut să-şi exercite dreptul de vot fără nicio constrângere, fără umilinţă, fără să stea la cozi, fără să le fie pusă în pericol exercitarea acestui drept fundamental“, a completat Orban.

PSD, pregătit pentru dezbatere

Purtătorul de cuvânt al PSD, Valeriu Steriu, a reiterat invitaţia către preşedintele Klaus ­Iohannis de a participa la o dezbatere, înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale. „Ne pregătim foarte mult pentru a avea o dezbatere, dorim foarte mult ca preşedintele Klaus Iohannis să vină la o dezbatere sau cel puţin la o dezbatere. Avem în acest sens invitaţii de la câteva televiziuni şi noi le dăm curs acestor invitaţii, dar în mod real avem nevoie de un adversar. În primul tur nu am văzut o dorinţă din partea domnului Iohannis. L-am provocat în mai multe rânduri“, a afirmat Steriu.