Aproape jumătate dintre femeile care apelează la fertilizarea in vitro pentru a avea un copil au vârste între 30 și 35 de ani. Cele mai multe cupluri cu probleme de infertilitate așteaptă cel puţin 5 ani înainte să înceapă investigaţiile pentru determinarea cauzei. Motivul: nu știu că au nevoie de un specialist. De cele mai multe ori cauza este una feminină, în special patologie tubară (trompe înfundate), diagnostic primit în patru din zece cazuri.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 426, ediția print

Un sondaj realizat de o clinică privată arată că peste 40% dintre pacientele care aleg această modalitate de a avea un copil au între 30 și 35 de ani, iar peste 35% dintre cele care au răspuns în cadrul sondajului au între 20 și 30 de ani. Accesul la informaţie este cel care face ca vârsta să scadă constant. Conform sondajului, cele mai multe cupluri încearcă să obțină o sarcină pe cale naturală timp de cel puțin 5 ani, înainte de a se prezenta la un medic. În acest timp, merg la medicul de familie sau la ginecolog și așteaptă, în medie, încă doi ani, până când cer ajutorul unui specialist în probleme de fertilitate. „În principiu, dacă trece mai mult de un an de zile, timp în care s-a încercat obținerea unei sarcini, dar fără rezultat, e momentul ca acel cuplu să vină la o consultație de specialitate. Există un set de analize, ambii parteneri sunt testați, tocmai pentru a vedea care este problema și cum putem să o rezolvăm. Analizele ginecologice de rutină nu sunt suficiente în astfel de cazuri, e nevoie de o consultație la un medic care are competență în reproducerea umană asistată și în infertilitatea cuplului”, susţine dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie. Din păcate, multe cupluri ajung târziu la un astfel de cabinet tocmai pentru că nu știu că au nevoie de un specialist în infertilitate, această explicație fiind dată de peste 66% dintre cei care au răspuns la sondaj.

Infertilitatea, pe locul 5 în topul dizabilităţilor

Infertilitatea este o boală ce a fost clasată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pe locul 5 în topul dizabilităţilor la nivel global. În România, cifrele arată că unul din șase cupluri luptă cu infertilitatea, cele mai multe probleme înregistrându-se în cazul femeilor trecute de vârsta de 35 de ani. Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, rata de fertilitate în cazul femeilor cu vârsta între 30 și 34 de ani, în anul 2017, a fost de 60,1 născuți vii la 1.000 de femei din această categorie, la nivelul întregii țări. Vârsta medie a mamei la prima naștere a fost, în 2017, de 27,1 de ani (în creștere de la 22,3 ani, cât era în 1990). Studiul a fost realizat de o clinică privată din București și are la bază un eșantion reprezentativ de puţin peste 200 de cupluri care au apelat la fertilizare in vitro pentru a obţine o sarcină, cu o eroare de +/- 3,5%.

Cauzele infertilităţii

Cauzele care au dus la infertilitate sunt dintre cele mai diverse, de la trompe înfundate (43%), rezervă ovariană scăzută (24%) și ovare polichistice (23%), în cazul femeilor, până la anomalii spermatice (76%), varicocel (12,6%) și probleme testiculare (9%), în cazul partenerului. ”Este esenţial ca acel cuplu care se confruntă cu infertilitate să se prezinte la medicul specialist în acest domeniu. Nu există vitamine sau medicamente-minune care să producă o sarcină. Unele vitamine sunt recomandate în perioada de preconcepție pentru că ajută organismul să se întărească, însă nu rezolvă problema de bază. La fel se întâmplă și cu medicamente care au rol de stimulare, care pot fi inutile dacă problema nu are legătură cu rezerva ovariană”, consideră dr. Denisa Nica, medic primar obstetrică-ginecologie.

Statul ajută cuplurile care-și doresc copii

Dintre cei care ajung la fertilizare in vitro, 36% doresc congelarea embrionilor rezultaţi și neimplantaţi, iar 4% susţin că au folosit ovocite donate, procedură realizată în afara graniţelor. Unul din trei cupluri susţine că ar mai apela la FIV pentru o a doua sarcină, dar nu face asta din motive financiare. În România, cuplurile care își doresc un copil prin procedura de fertilizare in vitro și au nevoie de ajutor financiar se pot înscrie în Subprogramul Național de Fertilizare in Vitro și Embriotransfer, derulat de Ministerul Sănătății, prin care se asigură decontarea unei părți din costurile acestei proceduri. De asemenea, un program asemănător a fost lansat și de Primăria Municipiului București, pentru a veni în ajutorul cuplurilor care își doresc un copil, dar nu-l pot obține pe cale naturală.