Sexul este foarte important în viața noastră. Activitatea sexuală regulată ne ajută să dormim mai bine, ne ține departe de stările tensionate, stresante și ne îmbunătățește starea de spirit. Cu toate acestea, atunci când ne lăsăm duși de val și nu adoptăm un comportament responsabil, a ne dărui dragostea partenerului nostru aduce, odată cu plăcerea și satisfacția, o serie de probleme de sănătate. Alexandru Daniel Scorleanu, expert în educație medicală în cadrul unui centru medical, din București, ne explică în cele ce urmează, tot ce trebuie să știm despre viața sexuală și riscurile ei!

 

 Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 640, ediția print

Numeroase studii realizate de experți internaționali atestă efectele uimitoare ale sexului. De la îmbunătățirea stării psihice, până la reducerea riscului de infarct miocardic, scăderea tensiunii arteriale, creșterea imunității organismului și mai ales, consolidarea relațiilor dintre două persoane sunt strâns legate de relațiile sexuale. Totuși, activitatea sexuală poate veni la pachet și cu anumite afecțiuni specifice, unele chiar periculoase. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual, la nivel mondial se înregistrează peste un milion de cazuri noi de boli cu transmitere sexuală. De aceea, când ne angajăm într-o relație de iubire cu contact sexual trebuie să fim cu băgare de seamă și să acordăm o importanță deosebită sănătății. Scopul principal al îngrijirii sănătății în acest context este de a preveni îmbolnăvirea sau de a detecta boala suficient de devreme pentru ca ulterior, tratamentul să fie eficient.

Ce sunt bolile cu transmitere sexuală? Le putem lua și prin sărut?

Bolile cu transmitere sexuală sunt infecții care se răspândesc de la o persoană la alta, de obicei, în timpul contactului sexual neprotejat (vaginal, anal sau oral). Bacteriile, virușii sau ciupercile care provoacă boli cu transmitere sexuală se pot transmite de la o persoană la alta prin sânge, sperma, fluide vaginale sau corporale. Uneori, aceste infecții pot fi transmise nonsexual, cum ar fi de la mamă la făt, în timpul sarcinii sau al nașterii sau prin transfuzii de sânge, folosirea în comun a acelor. Dintre factorii de risc pentru infecțiile cu transmitere sexuală amintim: contactul sexual neprotejat, contactul sexual cu parteneri multipli sau necunoscuți, contactul sexual forțat (violul), transfuziile de sânge, întreținerea relațiilor sexuale sub influența alcoolului sau a drogurilor, lipsa de informare (situație întâlnită în mod frecvent la adolescenți). Cele mai des întâlnite infecții cu transmitere sexuală sunt: infecțiile cu virusul hepatic B, infecțiile cu virusul hepatic C, sifilisul, HIV-ul, gonoreea, Chlamydia, herpesul genital și HPV. Pentru a învăța cum să prevenim și mai ales, cum să tratăm, trebuie întâi să înțelegem cât mai bine bolile de care să ne ferim, cum ajung în corpul nostru și cum le identificăm. În acest material vom detalia doar două dintre acestea.

Ce afecțiuni putem contracta prin contact sexual?  

Infecția cu virusul hepatic B

Hepatita B este o infecție hepatică cauzata de virusul hepatic B. Este o problemă majoră de sănătate globală care provoca infecții cronice și care prezintă un risc ridicat de deces, din cauza complicațiilor precum apariția cirozei sau a cancerului hepatic. În zonele extrem de endemice, hepatita B se răspândește cel mai frecvent de la mamă la copil, în timpul sarcinii/nașterii. Transmiterea virusului se poate produce prin contact sexual neprotejat și prin reutilizarea acelor și a seringilor contaminate sau a obiectelor ascuțite, fie în instituțiile medicale, în comunitate sau în rândul persoanelor care se injectează cu droguri. Majoritatea oamenilor nu prezintă niciun simptom atunci când sunt nou infectați. Cu toate acestea, unii oameni prezintă simptome care durează câteva săptămâni: îngălbenirea pielii și a ochilor (icter), urina închisă la culoare, oboseală extremă, greața, vărsături și dureri abdominale. Printre complicațiile pe termen lung ale infecțiilor cu virusul hepatic B, un subgrup de persoane dezvoltă boli hepatice avansate, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic, care pot duce la deces. Hepatita B nu se răspândește prin, alimente, apa sau contact obișnuit, cum ar fi îmbrățișarea, sărutul și împărțirea alimentelor sau băuturii cu o persoană infectată. Se poate trata infecția cu virusul hepatic B? Da, există un tratament care poate doar tine sub control infecția și previne apariția complicaților, însă nu există un tratament care să ducă la vindecarea completă.

Infecția cu virusul hepatic C

Hepatita C este o infecție hepatică cauzata de virusul hepatic C. Cel mai frecvent se transmite prin: contact sexual neprotejat, reutilizarea sau sterilizarea inadecvată a echipamentelor medicale, în special a seringilor și acelor în instituțiile medicale, transfuzia de sânge și produse din sânge nescreenizate,  consumul de droguri injectabile prin partajarea echipamentului de injectare, virusul poate fi transmis de mamă la copil, în timpul sarcinii/nașterii, practici sexuale care duc la expunerea la sânge, secreții vaginale, spermă. Hepatita C nu se răspândește prin alimente, apă sau contact obișnuit, cum ar fi îmbrățișarea, sărutul și împărțirea alimentelor sau băuturii cu o persoană infectată. Persoanele infectate cu virusul hepatitei C acute de obicei nu au simptome sau prezintă simptome ușoare precum: oboseală, urină închisă la culoare, scaune deschise la culoare, durere abdominală, scăderea poftei de mâncare, greata, vărsături, durere articulară, icter (îngălbenirea mucoaselor pielii sau ochilor). Există tratament pentru hepatita C? Da, în ultima perioadă s-a evoluat destul de mult în ceea ce privește tratamentul antiviral necesar tratării acestei infecții, antiviralele de ultimă generație putând duce la vindecare. Atenție, însă! Tratamentele se adinistrează numai la recomandarea medicului specialist, după efectuarea investigațiilor clinice de rigoare. Deoarece spațiul acestei pagini este limitat iar tema infecției cu transmitere sexuală este extrem de importantă, vom continua prezentarea afecțiunilor din această categorie și în edițiile viitoare. (Va urma)