O nouă acțiune de împădurire organizată de Primăria Pantelimon

@ Codrii Vlăsiei sunt mai bogați cu 2.000 de puieți de stejar și frasin

Sâmbăta trecută, de la ora 10.00, Primăria orașului Pantelimon, prin Direcția de Asistență Socială a instituției și în colaborare cu Ocolul Silvic Brănești, a organizat o nouă acțiune de împădurire, în Pădurea Pustnicu. Organizatorii i-au invitat pe cei care au dorit să petreacă, cu folos, o zi în mijlocul naturii, plantând puieți de stejar, să participle la acțiunea intitulată sugestiv ”Rădăcini pentru aer”, pregătind, în prealabil, gropile și ustensilele necesare.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 644

”Să petrecem o zi frumoasă în natură, să protejăm pădurea și să ne asigurăm că și generațiile viitoare vor avea aer curat!”, a fost îndemnul autorității locale a orașului Pantelimon. Iar reprezentanții Direcției de Asistență Socială au explicat că ”Rădăcini pentru aer” este campania prin care ”comunitatea noastră este unită în protejarea pădurii care ne înconjoară localitatea, iar participarea noastră este esențială pentru a ne asigura că avem aer curat și oameni sănătoși. „Rădăcini pentru aer” este un prilej pentru noi toți să ne implicăm activ în protejarea mediului înconjurator și să împărtășim lecții importante pentru generațiile următoare. Prin voluntariat și prin participarea la această acțiune, putem să facem o diferență semnificativă și să contribuim la refacerea pădurii și la îmbunătățirea calității vieții noastre”, au precizat aceștia.

Grijă pentru ca și generațiile viitoare să aibă parte de un mediu sănătos

Acțiunea a debutat la ora 10.00, cu un instructaj al reprezentanților Ocolului Silvic Brănești, iar numărul participanților a fost semnificativ.

”Am fost prezent astăzi, alături de câteva sute de voluntari, la o nouă acțiune de împădurire în Pădurea Pustnicu. Am petrecut o zi frumoasă în natură și în mijlocul unor oameni inimoși veniți, încă de la prima oră a dimineții, să dea o mână de ajutor la plantarea puieților de stejar. ”Rădăcini pentru aer” a fost un prilej, pentru noi toți cei prezenți să ne implicăm activ în protejarea pădurilor și să dăm un exemplu generațiilor următoare. Îi felicit pe primarul orașului Pantelimon, ­Marian Ivan, și pe voluntarii care s-au alăturat acestei minunate inițiative de a avea grijă și de a îmbunătăți calitatea aerului. Județul Ilfov înseamnă acasă pentru mine și sunt onorat că fac parte din această frumoasă comunitate. Sunt conștient că gesturile și demersurile pentru a avea un aer mai curat trebuie încurajate și susținute prin eforturi permanente. Stă în puterea noastră să menținem cât mai sănătos mediul înconjurător. Sper ca și alte localități din Ilfov să organizeze astfel de acțiuni, pentru că este nevoie de multă pădure. Știm cu toții cât de mult s-a defrișat, așa că trebuie să ne mobilizăm rapid”, ne-a spus Vincențiu Voicu, vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov prezent la acțiune.

”Ideea acestor campanii a fost a primarului ­Marian Ivan, acum câțiva ani. A fost apreciată de locuitori, așa că ne ținem de ea și în fiecare an, primăvara și toamna, cum ne permite timpul, încercăm să le organizăm așa cum trebuie. Acum, ne aflăm la cea de-a cincea plantare, unde trebuie să conștietizăm toți cât de importanți sunt copacii pentru un aer mai curat. Copiii sunt cei mai receptivi, mai ales că puieții sunt etichetați, iar lor le face plăcere să urmărească evoluția copacilor”, ne-a declarat și Florin-Viorel Cecate, viceprimarul orașului Pantelimon.

Plantare, curățenie și … relaxare

Bogdan ­Mihalache, șeful Ocolului Silvic Bră­nești ne-a explicat că fiecare specie de puieți a fost etichetată cu o anumită culoare. Spre exemplu, cu verde, stejarul, cu albastru, frasinul, iar galben a fost atribuită pentru specia de ajutor – sângerul. De asemenea, legat tot de împăduriri, șeful Ocolului Silvic Brănești ­ne-a declarat că, dat fiind faptul că multe școli încep programele ”Școala Altfel” sau ”Săptămâna Verde”, vor urma multe astfel de activități, în zona Pădurii Pustnicu și nu numai. ”Dacă vorbim doar de ziua de astăzi, încercăm să acoperim o suprafață de 2,8 ha de teren cu specii de stejar pedunculat, frasin și specii arbustive de ajutor al viitorului arborete – sânger, corcoduș, pentru că acesta este tipul natural fundamental de pădure. Am programat inițial 2.000 de gropi și, evident, 2.000 de puieți, iar pentru că observăm dorința oamenilor de a lucra până mai târziu, sigur că putem suplimenta. Și, dacă tot vorbim de pădure, în parteneriat cu Primăria Pantelimon și Direcția Silvică Ilfov avem și primul traseu pentru biciclete amenajat exclusiv în pădure în zona București-Ilfov, în Pădurea Pustnicu – Ruta 10, dar și acțiuni de colectare a deșeurilor. Adică, după atâta muncă la plantat și curațenie, oamenii se pot relaxa pe traseul pentru biciclete, amenajat și în siguranță”, ne-a spus ­Bogdan Mihalache.

Aurelia ­Dumitrescu, profesor pentru învăță­mânt preșcolar la Gră­dinița Nr. 1 Pantelimon, a venit împreună cu cei mai mici locuitori ai orașului alături de părinții lor și ne-a declarat că împreună au reușit plantarea întregului rând alocat grupului. Iar Cătălin Stănescu, adjunct Poliția Locală Pantelimon, a reușit stabilirea unui ”record” în materie de plantare – ”100 de pomi, în cap; 50 de corcoduși și 50 de stejari”, după cum ne-a precizat chiar domnia sa. ”Este o pasiune a mea. Și la țară am o mică grădină de care mă ocup cu mare bucurie. În fiecare an particip la cele două campanii de împăduriri organizate de primărie”, ne-a spus Cătălin Stănescu.

Clasa a VIII-a H de la Școala Gimnazială Nr. 1 Pantelimon a răspuns, de asemenea ”prezent” pentru activitate, iar din București, elevii din clasa a IV-a de la Școala Gimnazială Nr. 78, din Sectorul 3, au venit la plantare și au fost extrem de încântați de ziua petrecută în natură.