La fel ca în fiecare an, de Ziua Eroilor, administrația locală și cetățenii comunei Afumați au cinstit memoria celor care au luptat pentru reîntregirea neamului românesc, oferind astfel dovadă de respect și prețuire tuturor celor care s-au jertfit pentru ca țara noastră să fie una puternică și unită.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 654, ediția print
Așadar, pe 25 mai, în ziua Înălțării la dreapta Tatălui a Domnului Iisus Hristos, afumățenii au răspuns pozitiv invitației Primăriei și preoților celor două parohii afumățene de a participa la comemorarea eroilor. Purtând steaguri tricolore și costume populare, alături de preoții parohiilor din Afumați, localnicii au venit cu drag la monumentul ridicat ”în amintirea eroilor din comuna Afumați ce și-au jertfit viața pentru întregirea neamului 1916-1919”, amplasat la intersecția Șos. București – Urziceni cu Șos. Găneasa, în fața parcului de lângă ”Școala mică”.
Aici a avut loc o slujbă de pomenire, iar elevii din clasa pregătitoare și clasa a IV-a din ”școala de la monument”, coordonați de prof. învățământul primar Natalia Stancu, au pregătit un moment muzical în acord cu semnificația sărbătorii. Și, pentru că în ziua de Înălțare se pregătesc, din nou, ouă roșii, acestea nu au lipsit de pe masă, alături de cozonaci și colivă.
Gând bun de pace și unitate
”Anul acesta, comuna Afumați împlinește 513 ani de la atestarea documentară a localității și împreună cu Centrul Cultural ”Radu de la Afumați” participăm astăzi, de Înălțare, la Ziua Eroilor neamului românesc – sărbătoare națională a poporului român. Comemorăm așadar, în această zi, bărbații și femeile care și-au dat viața pentru țară. Pomenirea lor la sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1920, iar în anul 2001, această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cea de-a 40 zi de la Paști a fost proclamată Ziua Eroilor. Eroi care, prin curajul, vitejia și jertfa lor, au consolidat demnitatea națională, afirmată prin dobândirea independenței și libertății poporului român.
În calitate de primar al comunei Afumați vă urez sănătate, gând bun de pace și unitate, dragoste de neam! Îmi doresc să cultivăm permanent o conștiință națională de a ne jertfi fiecare dintre noi pentru prosperitatea și unitatea poporului român. Preacucernici părinți, distinse cadre didactice, dragi elevi și părinți, stimați afumățeni – Hristos S-a Înălțat!”, a transmis primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică.
A urmat momentul solemn al depunerii de coroane de flori, s-au ciocnit ouă roșii și s-a împărțit colivă, iar copiii au primit câte o pungă cu dulciuri și fructe.
Glorie eternă înaintașilor
Monumentul eroilor din Afumați, ridicat în anul 1932, în atelierul sculptorului I. Iordăchescu, este constituit dintr-un grup statuar al cărui element central este format dintr-o reprezentare alegorică a Victoriei, printr-o statuie cu siluetă feminină care sună dintr-o goarnă și ține în mâna dreaptă o cunună de lauri. Ea este așezată pe un piedestal la bază căruia, pe o parte se află un grup statuar format din patru soldaţi reprezentaţi într-o scenă de luptă, pe o parte este amplasat un vultur cu aripile deschise, pregătindu-se să-și ia zborul, iar pe o a treia laterală se găsesc poziţionate efecte militare însoţite de armamentul din dotarea soldatului: grenade, o sabie, o baionetă, toate așezate pe un drapel de luptă. Pe faţa piedestalului statuii se află înscrise numele subofiţerilor și soldaţilor căzuţi în luptă, ostași comemorați cu respect, an de an, de comunitatea locală.