Ștefăneștii de Jos, la sărbătoarea Ispasului și cinstirea eroilor

La Monumentul Eroilor Martiri din fața Parcului Central, din comuna Ștefăneștii de Jos, a avut loc joia trecută, în ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos, comemorarea eroilor neamului, eroi care prin actele lor de patriotism și dăruire pe câmpul de luptă sau în închisorile țării au apărat libertatea poporului român.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 654, ediția print

 

Ceremonia religioasă oficiată de preoții de la parohiile din Ștefăneștii de Jos a început în jurul orei 12.00, imediat după intonarea Imnului Național al României, iar la eveniment au participat primarul Mircea Gheorghiță, consilieri locali și angajați ai Primăriei, elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 din localitate și cetățeni ai comunei.

”Este o zi mare, plină de încărcătură emoțională și spirituală, deoarece comemorăm și omagiem eroii neamului românesc și sărbătorim Înălțarea de-a Dreapta Tatălui a Domnului Iisus Hristos.

Eroii poporului român au demonstrat chiar prin sacrificiul lor suprem că pun interesele comunității sau ale nației mai presus decât propriile interese. Pentru asta le suntem datori și suntem onorați să-i omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai bravi apărători ai neamului românesc, ai interesului național și pentru asta au adus jertfa propriilor vieți. Ziua omagierii eroilor naționali este ziua în care noi, cei care suntem astăzi în viață, ne măsurăm credința, umanitarismul, conștiința și dragostea de țară, în raport cu anvergura dată de reperele morale și spiriruale ale neamului românesc. Vă mulțumesc că
mi-ați acordat ocazia de a-mi exprima gratitudinea față de înaintași și de a-mi afirma atașamentul la valorile tradiționale românești. Fie ca cele mai bune gânduri să ne îndrume spre realizarea binelui comun în țară și în comuna noastră”, a transmis primarul din Ștefăneștii de Jos, Mircea Gheorghiță.

Sărbătoare națională a întregului popor român

Și, pentru că tânăra generație a comunei este educată în spiritul valorilor pentru care s-au jertfit eroii neamului, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 s-au prezentat la eveniment purtând costume populare și steaguri tricolore și pregătind special pentru Ziua Eroilor cântece ”de cătănie”. Acompaniați de aceste melodii care slăvesc luptătorii eroi ai neamului românesc, oficialii au depus coroane de flori la ”Monumentul Eroilor comunei Ștefănești căzuți în Primul și Al Doilea Război Mondial”.

De asemenea, pentru că pomenirea eroilor români a fost hotărâtă a avea loc în ziua praznicului Înălțării Domnului, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească, de la eveniment nu au lipsit ouăle roșii și cozonacul – așa cum este obiceiul de Ispas (Înălțare). Prin urmare, în încheierea manifestărilor oficiale, cei prezenți au ciocnit câte un ou roșu și și-au mărturisit sincer unii altora ”Hristos S-a Înălțat” –
”Adevărat S-a Înălțat!”.