• Încălțămintea comodă, cu talpă elastică sunt de preferat iar plimbările lungi sunt de evitat

  • Cum îți alegi camera la hotel sau la pensiune și cum îți rezervi șezlongul ?

Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară înseamnă bălăceală la piscină sau în apa mării, relaxare la plajă sau drumeții pe munte. Din păcate însă, conform studiilor, șapte din zece oameni se confruntă cu dureri de spate și patru din zece își administrează un tratament pentru diverse afecțiuni ale coloanei, în mod frecvent. Cum să te bucuri și tu de o vacanță frumoasă și liniștită dacă faci parte din această categorie?  Iată sfaturile dr. Iulia Belc, medic primar recuperare și reabilitare medicală!

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 664, ediția print

  1.  Mare atenție la bagaje! Acestea trebuie să fie cât mai ușoare

Alegeți genți și valize ușoare, eventual pe roți, și fiți atenți la scoaterea lor din portbagaj! Când faceți acest lucru depărtați picioarele la nivelul umerilor, îndoiți ușor genunchii și din această poziție scoateți bagajele. Evitați să le ridicați, de exemplu, la urcarea pe scări, și încercați să folosiți pantele și lifturile.

  1. Parcurgeți mult timp până la destinație? Mișcați picioarele

Țineți cont de poziția scaunului în mașină sau în avion! Spătarul trebuie să fie drept, iar în cazul drumurilor lungi, perioadele de relaxare trebuie alternate cu mișcări de pedalare și de rotație ale picioarelor. Dacă nu sunteți șofer și suferiți de dureri cervicale, folosiți un colar de suport cervical.

  1. Pernele și salteaua din cameră nu trebuie să fie prea moi

O dată ajunși la destinație, verificați salteaua și pernele din cameră, pentru că e bine să evitați saltelele și pernele prea moi.

  1. Apar dureri în timpul mersului? Opriți-vă!

Dacă ajungeți într-o zonă montană evitați plimbările lungi în pantă. Apariția durerii este un semn că trebuie să vă opriți, așa că așezați-vă până la dispariția puseului.

  1. Încălțămintea cu talpă elastică este cea mai potrivită

Încălțămintea comodă, cu talpă  elastică, cu susținător al bolții platare și amprente anatomice pentru degete și călcâi, ar fi alegerea optimă pentru plimbările lungi de vacanță.

  1. Evitați mersul desculț

Dacă aveți în plan o vacanță la mare, evitați expunerea la soare în jurul prânzului, când intensitatea radiațiilor solare este maximă. Utilizați cremă de protecție solară odată cu instalarea pe plajă, dar și după fiecare baie în mare sau piscină, duș sau transpirație abundență. Persoanelor cu dureri lombare trebuie să evite mersul desculț pe nisipul uscat. Folosiți sandale de plajă, de preferat cu talpă cu amprente anatomice pentru degete și călcâi și susținător de boltă plantară. Mersul desculț pe terenul neregulat, așa cum este suprafața de nisip uscat, este suprasolicitant pentru coloana lombară, generând forțe de forfecare, cu stres semnificativ asupra discului intervertebral.

  1. Care este cel mai potrivit șezlong?

Și alegerea șezlongului este extrem de importantă. Capul acestuia trebuie ridicat la 35 de grade, iar sub genunchi trebuie pus cu prosop făcut sul. În poziția ventrală, culcat pe burtă, se recomandă plasarea aceluiași prosop făcut sul, sub abdomen. Și în această situație trebuie evitate pozițiile monotone. Aceasta înseamnă că la intervale scurte trebuie schimbată poziția, iar o plimbare pe malul mării, pe nisipul ud, acolo unde valurile se sparg la nivelul gleznelor sau gambelor este o bună metodă de a ne activa circulația periferică și de a întări musculatura picioarelor.

  1. Nu înotați contra valurilor mari!

Înotul este indicat, în special stilul bras. Atenție, nu se recomandă stilul fluture și nici înaintarea contra valurilor mari, pentru că orice mișcare de hiperextensie lombară poate cauza durere.

  1. Faceți băi cu nămol! Stimulează sistemul de termoreglare al organismului

Dacă mergeți în stațiuni cu izvoare termale, ape sărate și nămol, încercați să profitați la maximum de beneficiile acestora. Oncțiunile cu nămol pe spate sau/și la nivelul altor articulații afectate sunt benefice pentru calmarea durerilor articulare. În plus, făcând aceste aplicații într-o formulă alternantă cald-rece, plajă-nămol-apă, veți stimula sistemul de termoreglare al organismului și îl veți ajuta să se adapteze mai ușor la schimbările bruște de temperatură și climă, iar în astfel de momente să nu mai reacționeze dureros.

  1. Adoptați un stil de dans fără mișcări bruște!

Hidratați-vă din plin și evitați băuturile alcoolice pe plajă! Seara puteți dansa, adoptând un stil care să nu vă producă dureri de spate.