Orice persoană activă sexual este supusă riscului de a contracta o infecție cu transmitere sexuală. Vara însă, riscul este și mai mare. Asta pentru că de multe ori, sub euforia zilelor libere de vacanță care aduc cu sine binemeritată relaxare și distracție sub razele soarelui arzător, nu se mai ține cont de protecție. Alexandru Scorleanu, expert în educație medicală, ne ajută să înțelegem mai bine, cum putem preveni infecțiile cu transmitere sexuală.   

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 664, ediția print

Vara este sezonul infecțiilor cu transmitere sexuală. Riscul apariției candidozei, gonoreei, Chlamydiei Trachomatis care ocupă primul loc în rândul bolilor cu transmitere sexuală și chiar a virusului HIV, crește cu peste 40% în această perioadă a anului. Bălăceala la piscină, în bazine de înot și mai ales, relațiile sexuale cu mai mulți parteneri pot afecta grav sănătatea intimă. Care sunt moalitățile cele mai sigure de protecție?

Utilizarea prezervativului

Atunci când sunt utilizate corect, prezervativele vor reduce riscul de a lua o boală cu transmitere sexuală, în timpul contactului sexual.

Cunoașterea partenerilor sexuali

Cu cât aveți mai mulți parteneri, dumneavoastră sau partenerii dumneavoastră, cu atât este mai mare riscul de a face o boală cu transmitere sexuală.

Vaccinarea

Vaccinurile actuale disponibile includ:

Vaccinul împotriva hepatitei B – acesta constituie singura metodă de profilaxie a hepatitei B. După administrarea vaccinului, organismul va începe să producă anticorpi specifici care au rolul de a distruge virusul în situația în care un pacient intră în contact cu acesta.

Vaccinul împotriva HPV – previne infecția cu anumite tipuri de HPV. De asemenea, administrarea acestui vaccin are un rol de prevenție a anumitor tipuri de cancere care sunt cauzate de HPV. Se recomandă administrarea acestui tip de vaccin în perioada de vârstă de la 9, până la 26 de ani.

Medicamente preventive pentru a reduce șansele de a contracta HIV-ul

Profilaxia pre-expunere, cunoscută și sub numele de PrEP (administrarea a două antivirale din clase diferite), este o modalitate prin care oamenii își reduc șansele de a contracta HIV.

Reducerea numărului de parteneri sexuali

Dacă aveți mai mult de un partener de sex, este important ca dumnevoastră și partenerii să vă testați și să împărtășiți rezultatele testului.

Testările regulate împotriva bolilor cu transmitere sexuală

Testările regulate împotriva bolilor cu transmitere sexuală sunt esențiale în reducerea transmiterii acestora. Dacă sunteți activ sexual, se recomandă să vă testați chiar dacă nu aveți simptome (cel puțin o dată pe an, de fiecare dată când schimbați partenerul și ori de câte ori considerați că ați fi putut intra în contact cu o persoană care are o astfel de infecție).

Abstinența sexuală

Aceasta este cea mai eficientă metodă de a evita contactarea unei boli cu transmitere sexuală. Este varianta ideală mai ales dacă știți că partenerul suferă de o asemenea afecțiune.