Primarii din localităţile ilfovene Jilava şi Măgurele, arestaţi înainte de alegerile locale pentru mită și corupţie, au depus jurământul, după care s-au întors în spatele gratiilor. Simpatizanții, cu cățel, cu purcel, îi voiau, din motive care scapă logicii, în libertate. Onor primarii au însă toate șansele să prindă și următoarele alegeri la loc cu multă răcoare și unde ai mare grijă să nu scapi săpunul pe jos.

Adrian Mladin nu a participat efectiv la campania electorală din comuna Jilava pentru că se afla în arest preventiv din decembrie 2011. Primarul este acuzat de pro-curorii DNA că a luat o şpagă de 50.000 de euro într-o afacere cu terenuri. La depunerea jurământului părea foarte relaxat, a pus mâna pe Biblie și nu i-a crescut nasul, ba chiar se vede, curând, în libertate. Asta cu toate că riscă 8 ani de închisoare. „Dragi jilăveni, acum, că s-a încheiat campania electorală, doresc să vă mulţumesc că sunteţi alături de mine şi să îmi exprim certitudinea că după proces, ne vom vedea“, scria în urmă cu ceva timp pe pagina sa de Facebook primarul oraşului Jilava, Adri-an Mladin. Cazat la penitenciarul Rahova, acesta se pare că are acces la internet, lucru total interzis. Poate că are însă puteri telepatice sau crește porumbei voiajori. 

Locuitorii comunei au putut să-l vadă doar în cele câteva afişe şi postere, din care Mladin le zâmbea şi îi asigura că „Binele va învinge!“. Primarul nu a votat, pentru că penitenciarul în care este închis nu se află pe raza circumscripţiei electorale unde îşi are domiciliul. Edilul comunei ilfovene a fost arestat pentru 29 de zile pe 22 de-cembrie 2011 sub acuzaţia de luare de mită şi trafic de influenţă. Toate încercările avocaţilor de a convinge instanţele ca Adrian Mladin să fie cercetat în libertate au fost respinse. Din acest motiv, edilul de după gratii – recent demisionar din PNL şi candidat independent – a fost nevoit să găsească soluţii alternative pentru a-şi face cam-panie.


Sindromul Băsescu a devenit contagios. Scâncete pentru 1500 lei

Un alt candidat care se află astăzi în spatele gratiilor este primarul oraşului ilfovean Măgurele, Dumitru Ruse.  Acesta a fost reţinut de procurori pe 7 iunie pentru lu-are de mită. El ar fi primit jumătate din suma de 3.000 de lei pe care a cerut-o unei persoane pentru a-i permite să arunce pe un teren al primăriei molozul de la o clădi-re demolată. A apucat să ia doar 1500 de lei marcați cu șpagă, adică nu a luat nimic în afară de o arestare. La depunerea jurământului de primar, acesta, după modelul Băsescu, a izbucnit în lacrimi, udând podeaua și probabil, desuurile susținătoarelor. Bărbații susținători au fost mai liniștiți pentru că, din ce spun gurile rele, șpaga elec-torală a fost în jurul a o sută și ceva de beri. Oamenii spun că Ruse le a pus urbea pe butuci, a luat banii şi n-a făcut mai nimic, dar s-a ales pentru că e ajutat de inter-lopi şi de rude aflate în poziţii cheie. “Primarul Ruse s-a înconjurat de lumea interlopă, iar pe parcursul campaniei, cu oamenii s-a lucrat murdar. Au recurs la ameninţări, au deteriorat maşini cu acid sulfuric. S-a creat o tensiune foarte mare”. Sunt mulți care cred că votul prin care vechiul primar a fost reales nu este unul real. “În Măgure-le au votat multe persoane pe care nu le cunoaştem. Se pare că a fost adoptată strategia de a elibera buletine de identitate unor persoane din exterior, plătite; din câte am în înţeles, peste 300, în total, ne-a spus o altă persoană.