Spania – Portugalia și Italia – Germania sunt cele două semifinale ale Campionatului European de fotbal, meciuri care vor avea loc pe 27 și 28 iunie, la Donețk și Varșovia. Una peste alta, în luptă se află opt titluri mondiale (Italia – 4, Germania – 3, Spania – 1) care țintesc un titlu european.

Toată lumea spune că nici nu se putea să avem semifinale mai frumoase decât cele două. Iar pronosticurile merg spre o finală Spania – Germania, în fapt o reedita-re a finalei din 2008, câștigată atunci de iberici!

Semifinalele sunt precedate, însă, de polemici. Selecţionerul italian Cesare Prandelli a dat startul declaraţiilor dinaintea semifinalei de joi împotriva Germaniei printr-un atac frontal la adresa UEFA. ”Germania are două zile de odihnă în plus, ­ceea ce în momentul de faţă reprezintă o mare diferenţă. UEFA trebuie să rezolve această problemă a calendarului. Este o anomalie din cauza căreia noi avem de suferit. Nu e drept”, a indicat antrenorul. Supărarea lui Prandelli este cu atît mai mare cu cât, în sferturi, duminică, Italia a avut nevoie de lovituri de departajare ca să treacă de Anglia, în timp ce Germania învinsese Grecia, vineri, în timpul regulamentar, 4-2.

Până una-alta, însă, eroul Euro este Cristiano Ronaldo. Cifrele lusitanului bat record după record: trei goluri, patru bare, 22 şuturi pe poartă şi 1.000 de minute atin-se la un turneu final. Cu un start de Euro păşit uşor cu stângul, Cristiano Ronaldo a strălucit în ultimele două jocuri ale naţionalei sale, stârnind noi controverse. 

Vedeta Realului nu este eroul portughezilor numai pentru calificarea în semifinalele competiţiei, ci şi pentru recordurile pe care şi le-a trecut în dreptul său la doar 27 de ani. Grăitoare sunt în primul rând cele trei goluri înscrise doar în acest turneu, reuşite care au asigurat biletul în „careul de aşi”. 

Lăsând deoparte importanţa acestor reuşite, Ronaldo l-a egalat pe conaţionalul Nuno Gomes, dar şi pe Ibrahimovici, Henry, Van Nistelrooy şi Kluivert, toţi cu şase reuşite la turneele finale. La capitolul recorduri nu s au înscris numai golurile sale, ci şi cele patru şuturi expediate în bara porţii. 


Meciurile KO

 Reprezentativa Italiei s-a calificat în semifinalel în urma victoriei de la Kiev, 4-2, la loviturile de departajare, în faţa Angliei. La loviturile de departajare pentru An-glia au marcat Gerrard şi Rooney, în timp ce ­Young şi Cole au ratat. Pentru Italia au marcat Balotelli, Pirlo, Nocerino şi Diamanti, în timp ce Montolivo a ratat. 

 Spania, deţinătoarea trofeului, s-a calificat în semifinale după ce a învins, la Doneţk, cu 2-0, naţionala Franţei. Ambele goluri au fost marcate de Xabi Alonso, în minutele 19 şi 90+1, al doilea din penalti.  

 Germania a învins, la Gdansk, cu 4-2, reprezentativa Greciei, şi s-a calificat în semifinale. Pentru Germania au marcat Lahm ‚39, Khedira ‚61, Klose ‚68 şi Reus ‚74, iar pentru Grecia au înscris Samaras ‚55 şi Salpingidis ‚89 (penalti). 

 Naţionala Portugaliei a învins, la Varşovia, cu 1-0, reprezentativa Cehiei. Unicul gol a fost înscris de Cristiano Ronaldo, în minutul 79.