Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională în măsura în care se asigu-ră participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. În ciuda acestei decizii, ministrul pentru Relaţia cu Par-lamentul, Mircea Duşa, a declarat că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern şi nu a ini-ţiativei legislative. Guvernul susţine că Parlamentul trebuie să pună în acord legislaţia.
Prin urmare, așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme, Guvernul una spune, alta face. Deși Executivul declară solemn că va respecta cu sfințenie deciziile CCR, suge-rează subtil că ougeul său, care spune că președintele poate fi demis de jumătate plus unu din cei prezenți la urne va avea prioritate. Adică un fel de să se modifice, primesc, dar să nu se schimbe nimic. Confirmarea vine de la diferite surse oficiale, cum ar fi MAI care comunică fără echivoc că referendumul se va desfășura conform deja celebrei OUG, în ciuda faptului că CCR precizează că: “decizia este definitivă și general obligatorie”.
La rândul lor, reprezentanții PD-L susțin că în urma deciziei Curții Traian Băsescu poate fi demis doar de 50% plus unu din cei cu drept de vot, aflați pe listele electorale, adică de 9 milioane de alegători, iar proiectul inițiat de USL este, implicit, neconstituțional. Cezar Preda a arătat ordonanța “ar fi permis demiterea cu doar trei voturi a președintelui României, președinte care a fost ales cu 5 milioane de voturi.” Și aici ar fi de discutat. Politicienii nu sunt lămuriți nici asupra numărului de ale-gători. Sunt avansate două “cifre”: 18 sau 15 milioane și fiecare dintre cele două tabere îmbrățișează varianta care îi convine. Dar, surpriză! După acest război al declarațiilor, Ponta o dă la-ntors la Bruxelles! După convorbirile cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, premierul o sucește ca la Ploiești: referendumul se va desfășura conform deciziei CCR!
De pe urma acestor mașinațiuni și malversațiuni ale clasei politice, alegătorul român nu poate ieși decât turmentat. Va fi el în stare, oare, să aleagă cel mai mic rău dintre cele două? Răspunsul îl vom afla după 29 iulie…