Începând cu 2 iulie, în primele nouă zile de la punerea în funcţiune a sistemului au fost prescrise peste 8500 de rețete electronice și au fost eliberate 1.005, au anunțat oficiali ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit datelor centralizate de CNAS, numai într-o singură zi, res­pectiv în 10 iulie, au fost eliberate 622 reţete. Iniţial, eliberarea reţetelor s-a realizat cu dificultate deoarece multe unităţi nu erau dotate cu tehnic necesară. Din cauza acestor probleme, CNAS a dispus ca pe paginile de internet ale caselor judeţene, sub sigla „Reţeta electronică – acces optim la medicaţie”, să fie menţionate farmaciile care sunt pregătite tehnic şi pot deja să elibereze medicamente prescrise pe reţete electronice. Pe listele cu farmaciile pregătite tehnic să elibereze medicamente de pe reţete electronice se pot înscrie şi medicii care eliberează rețetele. Reţetele electronice se eliberea-ză, din 2 iulie, în paralel cu cele tradiţionale, pe hârtie.

CNAS estima ca în prima lună (iulie) să se ajungă la prescrierea a aproximativ 10% din reţete  după noul sistem, estimându-se ca procentul să ajungă în două-trei luni la aproximativ de 40-50%. Din totalul celor 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le permite emiterea reţetelor compensate în siste-mul electronic.