În sala de sport a Liceului Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu” din Buftea a avut loc, săptămâna trecută, o acțiune de informare a Ministerului Afacerilor Interne, la care au participat pe lângă gazde și elevi din clasele a XI-a și a XII-a de la Liceul Tehnologic ”Barbu Știrbey” din localitate, dar și polițiști de la Serviciul Rutier, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității; jandarmi ilfoveni și reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog.
În debutul activității au fost promovate instituțiile de învățământ din cadrul Ministerului de Interne, cu precizare că, în această perioadă, are loc completarea dosarelor de recrutare de către cei care s-au înscris pentru cele aproape 3.000 de locuri scoase la concurs (sesiunea octombrie 2023-februarie 2024) în școlile de poliție, jandarmerie, poliție de frontieră și pompieri. Pentru a oferi cât mai multe detalii despre ce presupune o carieră în poliție sau jandarmerie, oamenii legii le-au prezentat elevilor interesați echipamentele specifice, dotările, i-au familiarizat cu activitățile pe care le desfășoară zilnic.
Comisar Ionuț Harbuz, de la Biroul de Siguranță Școlară, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, structură care s-a ocupat de organizarea evenimentului, i-a invitat pe copii să pună cât mai multe întrebări, să fie curioși, precizând că activitatea va cuprinde și alte teme de discuție, extrem de important a fi analizate.
”Aveți nevoie de noi, noi avem nevoie de voi! Viitorul se construiește în prezent și, de aceea ne aflăm aici. Ca să vă explicăm, să vă atragem în rândurile noastre. Să vă spunem cum funcționează aceste instituții în beneficiul dumneavoastră și care sunt provocările unei astfel de cariere”, le-a spus reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, plt. maj. Grigoraș Gabriel Adrian.
Așadar, circa 700 de elevi din ani terminali au aflat lucruri interesante despre munca în poliție, în jandarmerie sau despre misiunea onorantă de pompier, au văzut dotările de ultimă generație folosite de aceștia, au încercat ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri – tocmai pentru a observa ce neplăcută este această experiență și cât de deformată este în acest caz realitatea. De la specialiștii Agenției Naționale Antidrog, elevii au aflat care sunt riscurile la care se expun atunci când consumă substanțe interzise sau se ocupă cu comercializarea acestora și cum pot să se ferească de traficanții de droguri. Iar polițiștii Serviciului Rutier au subliniat importanța siguranței circulației pe drumurile publice, prin dezbateri pe legislație rutieră, context în care i-au informat pe elevi și despre noile modificări aduse prin ”Legea Anastasia”, mai ales că, la activități au participat și elevi care dețin deja permis de conducere. Prezentarea dotării logistice a Serviciului Rutier a fost apreciată de elevi, care au pus întrebări cu privire la funcționarea pistolul radar “TruCAM” și a aparatului “Drug Test”.
Alte teme abordate cu mare interes din partea elevilor au fost legate de răspunderea penală după vârsta de 16 ani, care vine ”la pachet” și cu măsuri privative de libertate, portul și/sau folosirea de obiecte periculoase (cuțit, pumnal, box, arme neletale, dispozitive pentru șocuri electrice, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant etc) în spațiile publice, conștientizarea consecințelor unui comportament violent în incinta școlii și nu numai. Polițiștii au recomandat elevilor să se informeze corect în legătură cu prevederile legale, necunoașterea acestora neabsolvindu-i de vină, în cazul producerii unui incident de natură penală!