„Sunt în perioada de probă la o companie privată la care am mai lucrat în urma cu doi ani. La vremea aceea, am ocupat exact același post în firma timp de un an și jumătate. Nu înțeleg de ce mai trebuie să fiu ținut încă o dată în aceeași probă. Este legal? Doresc mai multe lămuriri cu privire la proba de lucru la angajare.”

Marin Ion – Găneasa

Răspuns:

Pe durata executării unui contract individual de muncă nu poate executat decât o singură perioadă de probă. Exista însa și o excepție, iar tu cred că te încadrezi aici. Poți fi supus la o nouă perioadă de probă dacă urmează să debutezi la același angajator într‑o noua funcție sau, îți vei presta activitatea pe un post cu condiții grele de lucru care-ți pot pune sănătatea în pericol sau ar putea fi vătămătoare.Atenție! Perioada de probă constituie vechime în muncă. Neinformarea ta anterior înaintea încheierii sau modficării perioadei de probă duce la decăderea angajatorului din dreptul de a-ți verifica aptitudinile printr-o asemenea modalitate. Dacă ai contract pe perioada determinată trebuie sa știi că, din punct de vedere legal, perioada de probă este prevazută astfel:

– 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de trei luni

– 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între trei – șase luni

– 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncămai mare de șase luni

– 45 de zile lucrătoare daca ești încadrat într‑o funcție de conducere pentru o durata a contractului individual de muncă mai mare de șase luni.

Trebuie să știi că pe toată perioada de probă ai drepturile și obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul de muncă aplicabil, în regulamentul intern precum și în contractul individual de muncă. Anagajarea succesivă a mai mult de trei persoane pe perioade de probă pentru același post este interzisă, conform art. 32 din Codul Muncii.

Aşteptăm întrebări ­pentru avocat pe adresa ­redacţiei sau la ­e-mail avocatlaapel.jurna­luldeilfov@yahoo.com