Iulian Gavrilescu este directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă – AJOFM Ilfov din anul 2009. Biroul său, aflat într-o vilă de pe strada Ruginoasa nr. 4, din sectorul 4, pare cam mic pentru statura sa atletică, de om sportiv, umblat prin sălile de forţă (aveţi grijă când daţi mâna cu dânsul, că s-ar putea să doară…). Dar de când cu şefia la AJOFM, sala cu fiare a cam rămas deoparte, că e mult de treabă cu şomerii patriei.

Rep: Domnule Gavrilescu, cam pe unde se află Ilfovul, raportat la restul ţării, în ceea ce priveşte şomajul?

I.G.: Ilfovul stă cel mai bine din ţară, având cea mai scăzută rată a şomajului, anume 1,59 la sută, la nivelul lunii iulie. În 2011, media şomajului în judeţul nostru a fost de 2 la sută. Media şomajului din România, în aceeaşi lună iulie a acestui an, a fost de 4,7 la sută. AJOFM Ilfov îi are în evidenţă pe toţi cei care nu au un loc de muncă, indiferent dacă beneficiază sau nu de indemnizaţie de şomaj. În baza de date a agenţiei figurează şi cei care doresc să îşi schimbe locul de muncă, iar instituţia le oferă cursuri de formare, mediere şi consiliere. Absolvenţii oricărei forme de învăţământ- liceu, facultate de stat sau privată – care nu şi-au găsit un loc de muncă be-neficiază de indemnizaţie de şomaj pe o perioadă de 6 luni. Indemnizaţia de şomaj este de 375 lei, plus un anumit procent (3,5 sau 10 la sută, în funcţie de vechimea în muncă) din media salariilor  pe ultimele 12 luni. Cea mai mare indemnizaţie pe care am avut-o în plată a fost de circa 1.100 lei. Cineva care a avut salariul minim pe economie va primi doar indemnizaţia de 375 lei. Pentru acest an, indicatorul de referinţă al indemnizaţiei de şomaj este de 500 lei. 

Rep: Prognozele economice nu sunt prea bune pentru perioada următoare, aşa că la ce vă aşteptaţi ?

I.G.: În perioada imediat următoare, este aşteptată o uşoară creştere a şomajului, de cel mult 0,1 la sută, cauzată de cei care susţin bacalaureatul în sesiunea a do-ua. Ilfovul prezintă o situaţie aparte, în ceea ce priveşte relaţia şcoală-şomaj. Circa 40 la sută dintre elevii din şcolile ilfovene nu sunt din judeţ, ci din judeţele învecinate sau din Bucureşti (spre exemplu, Crevedia din judeţul Dâmboviţa nu are liceu, aşa că mulţi elevi de acolo vin în Ilfov). Astfel, dacă după absolvire ei intră în şomaj, sunt ­luaţi în evidenţa judeţului unde domiciliază, nu de către noi. În şcoli organizăm regulat sesiuni de informare şi de consiliere a elevilor. Un ate­lier de mare succes, orga-nizat de noi, i-a pregătit pe absolvenţi, şi nu doar pe ei, pentru redactarea corectă a unui CV European şi a unei scrisori de intenţii. 

Venim în întâmpinarea nevoilor celor care sunt în căutarea unui loc de muncă cu diverse acţiuni, cum va fi cea din data de 28 septembrie, de la Colegiul Viilor din Bucureşti, unde vom organiza o Bursă a locurilor de muncă, dedicată în special absolvenţilor unei forme de învăţământ, dar care nu exclude participarea şi altor doritori. Pe toţi cei aflaţi în baza noastră de date îi consiliem lunar şi îi îndrumăm către cursuri de calificare profesională gratuite. Pentru cei înscrişi în program, transportul la aceste cursuri este deasemenea gratuit. În plus, ei beneficiază de analize medicale, precum şi de rechizite şi material didactic, totul gratuit. Dacă însă un cursant se re-trage, trebuie să plătească cursul. Avem un psiholog care face profilul fiecărui candidat şi îl îndrumă către ceea ce ar corespunde acelui profil. Anul acesta organizăm, în parteneriat cu CRFPA Teleorman şi cu alţi furnizori de servicii de formare profesională autorizaţi, zece cursuri în şapte ocupaţii incluse în programele noastre. Aceste cursuri sunt în ocupaţiile de vânzător mărfuri alimentare, bucătar, instalator tehnico-sanitare şi gaze, lucrător în construcţii, operator introducere validare şi prelucrare date, expert achiziţii şi expert accesare fonduri europene. Cursurile au antrenat 103 cursanţi, dintre care 89 şomeri indemnizaţi, iar după absolvire au fost angajate, în termen de un an, 60 de persoane.     

Pentru uşurarea accesului la serviciile noastre, avem deschise în judeţ şase puncte de lucru, în Buftea, Clinceni, Jilava, Pantelimon, Săftica şi Voluntari. 

Rep: Cum este relaţia AJOFM cu angajatorii din Ilfov?

I.G.: Există o serie de măsuri de stimulare a angajatorilor. Astfel, dacă angajează absolvenţi pe o perioadă nedeterminată, sunt scutiţi pentru 12 luni de plata contri-buţiei de şomaj pentru fiecare angajat. Angajatorul mai beneficiază şi de o sumă egală cu valoarea indicatorului de referinţă (care anul acesta este de 500 lei) pentru absolvenţii ciclului inferior liceal sau pentru cei de la şcolile de arte şi meserii. Pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau postliceal, se acordă o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului, iar pentru absolvenţii de învăţământ superior, de 1,5 ori valoarea indicatorului. Există alte măsuri stimulative pentru angajarea per-soanelor cu handicap, pentru cei peste 45 de ani, sau pentru părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale. Cei care angajează elevi sau studenţi pe perioada va-canţelor, adică cel mult 60 de zile,  beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu jumătate din valoarea indicatorului de referinţă.