Cu doar câteva zile în urmă, clopoţelul a sunat începerea noului an de învăţământ. Şi totodată, a unei noi etape în viaţa micuţului tău care a păşit pentru prima dată pragul şcolii. Despărţirea de familie şi intrarea într-un colectiv cu persoane pe care nu l-a mai văzut niciodată pot fi percepute ca o povară de copil. Mai ales dacă nu a mers la grădiniţă. Însă, cu puţin efort, mami, ai toate şansele să îi alungi temerile, timiditatea şi să îl ajuţi să se adapteze mai uşor la şcoală. Cum să faci asta?

Discută cu el în fiecare zi despre şcoală, colegii de clasă, cursuri, teme şi tot ce ţine de statutul său de elev! Subliniază benefificiile pe care le va avea împrietenindu-se cu colegii de clasă! 

Încurajează-l! Vorbeşte-i frumos despre noua etapă pe care o traversează şi mai ales, de­spre şcoală şi despre noile persoane cu care va relaţiona zilnic, de acum înainte. Încearcă să i pui în valoare şcoala şi să i cultivi respectul faţă de dascălul său! Nu face greşeala să-i spui că s-a terminat cu joaca ci ajută-l să facă primii paşi în clasa I sau în clasa zero cu bucurie şi încredere deplină în el, în doamna învăţătoare şi în colegi! 

Rezervă-ţi timp în weekend şi ia-l la o plimbare în jurul şcolii! Ca să-i scapi  sufleţelul de emoţiile care-l pândesc în aceste zile, povesteşte-i lucruri hazlii din anii tăi de şcoală. Explică-i că şi tu ai fost elev la rândul tău şi adu-i la cunoştinţă activităţile plăcute la care ai fost părtaş la acea vreme!   

Acasă, antrenează-l în diverse jocuri gen elev-profesor şi atribuie-i lui rolul de elev! 

Ia-l cu tine la cumpărături, în special când vrei să-i achiziţionezi alte cărţi, caiete, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru şcoală! Şi nu uita să te consulţi mereu cu el, să-i ceri sfatul în alegerea lucrurilor pe care le va folosi la cursuri. Doar aşa, bobocelul tău va păşi cu mai mult entuziasm în primele luni de şcoală.