Proiectul primarului Nicu Cismaru din Brănești de a monitoriza liniștea și ordinea localității cu ajutorul camerelor de luat vederi, plasate în punctele „nevralgice” ale comunei a început să prindă viață. Din 15 octombrie a început montarea camerelor, în numai o săptămână instalându-se mai bine de 50 de astfel de dispozitive, care au și devenit funcționale. Astfel, Brăneștiul a devenit prima localitate monitorizată video din județul Ilfov.
Primarul Nicu Cismaru a luat această inițiativă în urma problemelor apărute din cauza creșterii activității infracționale în comună și pentru a sprijini lupta dusă de polițiștii din localitate, cu un efectiv insuficient față de evenimentele create de cei certați cu legea, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale. Cu sprijinul Consiliului Local, această inițiativă a prins viață, iată, la doar 4 luni de la învestirea în funcție a primarului. Centrul de monitorizare, unde se făceau ultimele retușuri când l-am vizitat, este găzduit de o clădire renovată din curtea primăriei. Această curte, care acum 4 luni era plină de bălării înalte de un stat de om și de fiare și hârburi de utilaje ruginite, este acum asfaltată și a fost transformată în parcare. Pe viceprimarul Corneliu Stancu, cel mai apropiat colaborator al primarului Nicu Cismaru, l-am găsit în camera monitoarelor, care transmiteau deja imagini live de la cele aproape 55 de camere funcționale, dintre care 3, mobile. „Deja se simte o scădere a infracționalității în ultimele zile, de când brăneștenii au aflat de sistem. Noi am înființat aici și un telefon al cetățeanului la care oricine poate să sune pentru a face o sesizare privind ordinea publică. Acest telefon este deja operațional și poate fi apelat la numărul 021.351.81.87”, ne spune cu satisfacție dl. viceprimar. „Un câștig im-portant”, ne mai precizează domnia sa, „este și faptul că o bună parte din aceste camere sunt montate în vecinătatea unităților de învățământ, ceea ce ne permite să supraveghem atent activitatea și să intervenim în timp util pentru a preveni posibilele acte de violență în rândurile elevilor, care, din păcate s au înmulțit îngrijorător în ultima perioadă.” Dl. Stancu ne-a mai invitat să vizităm și noul centru al Substației de Ambulanță din Brănești, aflat în vecinătatea centrului de monitorizare, adăpostit, la rândul său în altă clădire reabilitată de primărie. Această substație ocupa, acum 4 luni, câteva încăperi din clădirea primăriei, absolut improprii pentru activitatea servi-ciului. Acum beneficiază de condiții corespunzătoare, cu încăperi spațioase, cu paturi pentru odihna personalului aflat în tură și grup sanitar propriu.
Un alt proiect dus la bun sfârșit – piața din Brănești
Dl. Stancu ține morțiș să ne arate și lucrările la noua piață agroalimentară, aflate în toi. Câțiva lucrători ai proaspetei înființate Gospodării Comunale, lăcuiau acoperișul sub care se vor adăposti noile tarabe. “Facem totul cu forțe proprii, pentru că e mai ieftin. Dacă am fi contractat o firmă, ne-ar fi luat pielea de pe noi. Piața nouă va fi dotată cu 50 de tarabe acoperite. Pe dreapta și pe stânga acestora vor fi amenajate chioșcuri standard, din lemn, pentru producătorii și comercianții de pro-duse lactate, carne, produse din carne și pește.”, ne spune încântat viceprimarul. Comercianții din zonă se arătă bucuroși de noua investiție a primăriei. Până acum ei își vindeau marfa în condiții improvizate, în rulote sau sub copertine, iar acum așteaptă cu nerăbdare instalarea noilor chioșcuri, unde vor beneficia de toate condițiile pen-tru un comerț civilizat. Privim către peronul gării din apropiere și vedem că taluzul acestuia a fost proaspăt săpat și greblat. Lângă el vedem câțiva maidanezi tolăniți care ne privesc indiferenți. Vicele ne prinde privirea. “Ieri am pus gazon acolo, la peron.”, ne spune. „Cu câinii sperăm s-o rezolvăm cât mai repede. Am încheiat un con-tract cu o firmă din Giurgiu, care îi prinde, îi sterilizează și îi deparazitează. Zilnic sunt capturate cam 15-16 animale. Vrem să încercăm limitarea și scăderea numărului acestora într-un viitor cât mai apropiat”, încheie dl. Stancu.
Iată cum, în ciuda unui buget limitat, primăria Brănești dovedește că se pot realiza o groază de lucruri și cu bani puțini, dacă știi să-i chibzuiești și să ții cont de necesitățile locuitorilor pe care-i conduci. Primarul Nicu Cismaru dovedește cu prisosință că se implică trup și suflet în treburile localității. Ba chiar, dacă e nevoie, pune și el mâna pe lopată, cum a fost atunci când, ne-a povestit viceprimarul, au venit toți edilii comunei să desfunde șanțurile colmatate de aluviunile aduse de ploile abunden-te, în timp ce locuitorii din zonă priveau cu nonșalanță peste gard…