Înalt, suplu, grizonant, ochi albaştri, aer occidental – iată tipul de înalt funcţionar al UE, categoria gulerelor albe, mai degrabă nordic decât balcanic. Este Eugen Orlando Teodorovici, tehnocrat pur sânge, consilier de stat în Aparatul de lucru al primului ministru Victor Ponta, dar şi candidat din partea USL în Colegiul numărul 1 pentru Senat, în judeţul Buzău. 41 de ani, căsătorit, doi copii, ASE-ist, specializări prin Suedia, Portugalia, Belgia, Grecia, Irlanda, tătic şi mămic în ceea ce priveşte fon-durile europene. A coordonat la nivel naţional programul de preaderare ISPA, unde a reuşit să absoarbă 95 la sută din fondurile alocate. Record absolut european! Să enumerăm toate celelalte funcţii şi programe europene coordonate de el, ne-ar lua prea mult, dar le puteţi găsi pe CV-ul de candidat. Şi ca să ne enervăm, tocmai a refuzat o ofertă europeană, unde ar fi primit, aşa, lejer, vreo 27.000 euro. Pe lună… dar şi pe Pământ.
Red.: Ce ne facem, noi românii, cu problema fondurilor europene, de care fugim de parcă ar fi purtătoare de viruşi?
E.T.: Problema este la noi, dar iată că o problemă vine şi de la Bruxelles, deoarece unele state, mai ales cele mari, care contribuie cu sume substanţiale la bugetul comunitar, vor să reducă anvelopa financiară, ceea ce implicit ar reduce şi fondurile puse la dispoziţia ţării noastre. În primul exerciţiu financiar, cel dintre anii 2007 şi 2013, suma totală a Fondurilor Structurale şi de Coeziune alocate României este de 19,6 miliarde euro, iar prin Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurală şi Fondul European pentru Pescuit, mai avem alocat un buget de circa 12 miliarde euro. Pentru următorul exerciţiu financiar, până în 2020, vom beneficia cel puţin de aceeaşi sumă totală, dar, de fapt, noi ne orientăm spre o sumă de aproximativ 40 miliarde euro. Din păcate, din 2007 până azi, România a reuşit să absoarbă doar 10 la sută din fondurile pe care le avea la dispoziţie. Spre comparaţie, Polonia a beneficiat de 50 la sută din fondurile ce i-au fost alocate. Noi suntem pe ultimul loc din Euro-pa.
A ieșit primul în Europa la ISPA…
E.T.: Marea mea ambiţie este ca, până la sfârşitul lui 2013, să absorbim 50 la sută din sumele ce ne-au fost alocate, iar până la finalul anului 2015, să avem 80 la sută fonduri absorbite. Asta, desigur, dacă voi fi în funcţia care să-mi permită a-mi pune în aplicare planurile. Ca senator, pot fi şi consilier onorific al primului ministru, fără a fi plătit, sau pot fi ministru. Chiar şi premierul mi-a spus că sunt optimist, că am planuri foarte ambiţioase, greu de îndeplinit, dar am experienţa planului de prea-derare ISPA, unde am reuşit 95 la sută absorbţie a fondurilor alocate. Pe ISPA, suntem primii în Europa, lucru remarcat şi de preşedintele Băsescu.
Ştiu că România poate absorbi 50 la sută până la finele lui 2013, şi 80 la sută până în 2015, deşi nici la noi, nici la Comisia Europeană, mulţi nu cred. Dar la fel nu au crezut nici că putem absorbi, pe ISPA, 95 la sută, şi iată că am făcut o! (ISPA reprezintă Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare, unul dintre cele trei instrumente de finanţare nerambursabile ale Comunităţii Europene, în vederea pregătirii aderării la U.E. a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, în domeniile transporturi şi mediu- n.r.).
Unde bate președintele, crește !
Red: Aţi fost singurul însoţitor al premierului Ponta, la întâlnirea de săptămâna trecută cu preşedintele Băsescu, care, culmea, v-a şi bătut pe umăr amical, după ce v aţi strâns mâinile. Nu v-au ieşit vorbe pe la partid ?
E.T.: În primul rând, întâlnirea de la Palatul Cotroceni, dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Băsescu, a fost foarte reuşită, aşa cum trebuie să fie o întâlnire între doi oameni de stat. În toate punctele discutate s-a căzut de acord, fără nicio divergenţă – despre acordul cu FMI, raportul pe Justiţie, problema fondurilor europe-ne, dar şi asupra viitorului buget, pe anul 2013.
Din 1991 până în 1999, am fost la Ministerul Transporturilor, deci am lucrat şi cu preşedintele, pe când era ministru. În 1999, în timpul mandatului lui Radu Vasile, am vrut să mă transfer la guvern. M-am dus cu hârtia la ministrul Băsescu, care mi-a spus: „Băi, Eugene, eu nu te las să pleci”. Aşa că am demisionat. Oricum, nu am avut niciun fel de probleme cât am lucrat cu ministrul Băsescu. Poate de aia m-a bătut pe umăr, sau poate pentru că ştie ce rezultate am avut pe programul ISPA… Au remarcat unii colegi şi din PSD, dar şi din alte partide…Asta e! Eu sunt un social-democrat, cu gândire liberală. Principiul meu este ”să fie bine pentru cât mai mulţi”.
Slăbuţul Leonard
Red: Ce implicare are Ministerul Afacerilor Europene în atragerea banilor europeni?
E.T.: La Ministerul Afacerilor Europene trebuie altă persoană, în locul lui Leonard Orban. Rezultatele sunt slabe. Orban este un tehnocrat, are experienţă europeană, dar e fricos. Chiar dacă ştie teorie, are mari probleme cu practica. Trebuie „cojones”, oameni care să-şi asume răspunderea. Inacţiunea, de frica de a nu greşi, e total contraproductivă. Acţiuni precise, clare, rapide, cu termene stricte, asta trebuie. Criza e departe de a fi trecut, dimpotrivă, se va adânci.
Acum două săptămâni, am spus „nu” unei oferte foarte ok, la Curtea Europeană de Conturi, din partea României. CV-ul meu este singurul din ţară care s-ar califica pentru acel post, care reprezenta rang de ambasador, demnitar la nivel european, cu 18.000 euro pe lună, plus încă 9.000 euro, dacă vine şi familia acolo. Am refuzat oferta, ca să rămân aici, să fac parte din viitoarea echipă şi să-mi pun ideile în practică. (Luna aceasta, Leonard Orban a primit aviz negativ pentru acest post, de la Co-misia de Control Bugetar din PE-n.r.).
Red.: La ce se poate aştepta Ilfovul în ceea ce priveşte fondurile europene?
E.T.: Ilfovul intră pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu, şi va avea o finanţare serioasă şi pe gestionarea deşeurilor, şi pe alimentarea cu apă. Pentru apă se prevăd circa 100 milioane euro, şi cel puţin 40 milioane pentru deşeuri. Ca timp, dacă suntem deştepţi şi ne mişcăm bine la nivelul întregii ţări, putem primi bani extrem de repede – când se trimit facturile lucrărilor făcute la Comisia Europeană, de acolo imediat se dau banii.
Red.: Va mai fi premier Victor Ponta după alegeri?
E.T.: Nu am niciun dubiu, nu are cine să apară în locul lui.