Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a lansat o nouă sesiune de depunere a proiectelor în cadrul măsurilor 121 şi 123 din PNDR. Proiectele vor putea fi depuse până pe 18 ianuarie 2013.
Așa cum se știe, Măsura 121 privește modernizarea exploatațiilor agricole și se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic”. Ea are ca obiective:
 Introducerea şi dez­voltarea de tehnologii şi procedee noi, diversificarea producţiei, ajustarea profilului, nivelului şi calităţii producţiei la cerinţele pieţei, inclusiv a celei ecologice, precum şi producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile;
 Adaptarea exploataţiilor la standardele comunitare;
 Creşterea veniturilor exploataţiilor agricole sprijinite;
 Sprijinirea membrilor grupurilor de producători sau ai altor forme asociative în vederea încurajării fenomenului de asociere.
Contribuţia publică pen­tru Măsura 121 este de 1.168.505.603 euro din care 20% sunt asigurate de Guvernul României, restul de 80% fiind asigurat de Uniunea Europeană
Costul total, alcătuit din contribuţia publică și contribuţia privată, este de 2.190.191.612 euro.
Măsura 123 are ca scop creșterea valorii adă­­­ugate produselor agricole și forestiere, se încadrează, de asemenea, în Axa I și își propune:
 Introducerea şi dez­voltarea de tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse agricole şi forestiere competitive;
 Adaptarea întreprinderilor la noile standarde comunitare atât în etapa de procesare cât şi în cea de distribuţie a pro­duselor obţinute;
 Îmbunătăţirea veniturilor întreprinderilor sprijinite prin creşterea valorii adăugate a produselor agricole;
 Creşterea valorii adăugate a produselor forestiere precum şi a eficienţei economice a activităţii  microîntreprinderilor,  prin dezvoltarea şi modernizarea echipamentelor, proceselor şi tehnologiilor de prelucrare.
Contribuţia publică aferentă Măsurii 123 este de 1.177.453.783 de euro din care Guvernul acoperă tot 20%, iar fondurile UE 80%. Costul total, alcătuit din contribuţia publică şi contribuţia privată, este de 2.921.977.930 de Euro.
Depunerea proiectelor pentru Măsura 121 şi Măsura 123 se va face la sediile OJPDRP, în intervalul orar 09:00 – 14:00. Solicitantul de finanţare trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidului Solicitantului aferent fiecărei măsuri. Procedura de selecţie va fi afişată pe site-urile www.apdrp.ro, www.madr.ro şi la fiecare CRPDRP şi OJPDRP.
Termenul limită de depunere pentru sesiunea de cereri de proiecte aferentă Măsurilor 121 și 123 este 18 ianuarie 2013, ora 12:00.
Exploatațiile forestiere vor beneficia de subvenții pe Măsura 123