Ziua Națională a Contabilului Român a fost sărbătorită pe 15 iulie 2024 de filiala CECCAR Ilfov la Palatul Bragadiru, alături de invitați de seamă, iar profesioniștii contabili care au obținut rezultate remarcabile în anul anterior au fost răsplătiți cu diplome și trofee.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 712, ediția print

Evenimentul s-a dorit a aduce în prim-plan rolul important al profesiei contabile, al profesioniștilor care o practică și s-a desfășurat sub sloganul ”Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!”. Tema ediției din acest an, cu numărul XX, a fost ”Era smart accounting: Contabilitatea, de la A la A.I.”, pornind de la ideea că într-o eră în care tehnologia redefinește toate aspectele vieții profesionale, pentru a rămâne relevante noilor realități din lumea afacerilor, contabilii și-au propus explorarea modulului în care inteligența artificială și soluțiile smart pot transforma domeniul, îmbunătățind eficiența, precizia și valoarea adăugată oferită partenerilor.

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) este cel mai mare organism profesional din Sud-Estul Europei, reprezentând peste 47.000 de membri experți contabili și contabili autorizați, iar ediția a XX-a a Zilei Naționale a Contabilului Român a marcat împlinirea a 103 ani de la reglementarea profesiei contabile în țara noastră prin Decret Regal semnat de Regele Ferdinand I, la 13 iulie 1921. ”Simt o mare bucurie pentru faptul că astăzi sunt împreună cu dumneavoastră la sărbătoarea celei de-a XX-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român și aceasta vine din sentimentul că noi toți conștientizăm contribuția esențială a dumneavoastră, în calitate de profesioniști, la dezvoltarea și prosperitatea economiei naționale. (…) Prin alegerea temei din cadrul panelului de discuții, la nivel național, dumneavoastră demonstrați că tehnologiile smart și Inteligența Artificială reprezintă viitorul profesiei contabilității și, nu în ultimul rând, că doriți să implementați în activitatea dvs. profesională tot ce s-a descoperit în domeniul A.I. (…) Cred că este un moment foarte bun acum să recunoaștem realizările și eforturile remarcabile ale profesioniștilor contabili cu rezultate excepționale și de aceea doresc să transmit felicitări tuturor celor care vor fi premiați în cadrul acestui eveniment aniversar. Prin îndemnul ”Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!” ați transmis deja mesajul că sunteți pregătiți și dedicați să păstrați valorile fundamentale ale profesiei, dar și să vă adaptați pentru a răspunde provocărilor din viitor”, a transmis prefectul județului Ilfov, Simona Neculae.

A.I, instrument de lucru eficient într-o societate civilizată

Primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a punctat, de asemenea, faptul că de două decenii, pe 13 iulie în fiecare an, sărbătorirea Zilei Naționale a Contabilului Român reprezintă un simbol al recunoașterii naționale a importanței deosebite a muncii pe care toți oamenii dedicați activităților contabile/economice, cei din CECCAR, o desfășoară pentru ca economia României să stea pe o bază științifică solidă. ”În urmă cu circa 5.000 de ani, în Sumer și în Egiptul antic, omenirea a făcut saltul civilizațional de­ci­siv prin folosirea calculelor matematice în organizarea societății, în speță în organizarea economiei. Astăzi, suntem în pragul unui nou salt civilizațional prin introducerea Inteligenței Artificiale ca instrument de lucru de o performanță excepțională pentru același scop al organizării superioare a societății umane. Mulți din cei care vor utiliza direct și intensiv A.I. sunt oamenii din domeniul economiei/contabilității, pe a căror responsabilitate și performanță se va sprijini în continuare întreaga lume civilizată”, a spus edilul.

Vremuri de adaptabilitate, contabilii fac față cu succes!

Marcel Vulpoi, președintele Filialei CECCAR Ilfov a transmis colegilor felicitări și a explicat că Ziua Națională a Contabililor este acea zi din an în care profesioniștii domeniului lasă deoparte (pentru câteva ore) jurnalele, balanțele și conturile și sărbătoresc profesia care după Revoluție a trecut prin cele mai multe schimbări. ”Este ziua în care antreprenorii își amintesc că fără contabili ar merge precum un matelot fără parâmă. Trăim vremuri în care adaptabilitatea este un must în profesia noastră. Să trăim și să reușim să ne adaptăm!”, a comentat acesta. Iar Florentina Pantazi, director executiv al CECCAR Ilfov a subliniat prilejul de a fi alături, la sărbătoarea contabililor, de membrii filialei, de invitați din structurile statului, din instutuții de învățământ superior și nu în ultimul rând alături de mediul de afaceri. ”Recunoaștem azi performanțele membrilor persoane fizice și persoane juridice și oferim trofee și diplome de apreciere. Mergem apoi în ”Era smart accounting: Contabilitatea de la A la A.I.”, unde observăm că digitalizarea și Inteligența Artificială sunt preocupările actuale în domeniul în care activăm. De-a lungul timpului, am învățat să ne adaptăm tuturor modificărilor și suntem pregătiți să ne conectăm la viitor astfel încât mediul de afaceri și toate instituțiile statului să beneficieze de informații corecte realizate de către pro­fesioniști”, a spus aceasta.

Topul premiaților CECCAR Ilfov – persoane fizice și juridice

Categoria ”Experți contabili”

  1. Gheuca Marinela
  2. Vulpoi Marcel
  3. Crăciun Teodora Andreea

Categoria
”Contabili autorizați”

  1. Popa A. Elena Carmen
  2. Tita Carmen Zoica
  3. Mimulici Daniela

Categoria ”Societăți
de expertiză contabilă”

  1. Vulpoi & Toader
    Management SRL
  2. Accountess Profile SRL
  3. Interact Accounting SRL

Categoria ”Societăți
de contabilitate”

  1. A.M.I. Conta Solutions SRL
  2. DSE Cont Expert SRL
  3. V.G.H. Contab SRL