Două premii și 9 mențiuni, la Olimpiada ”Meșteșuguri artistice tradiționale”, faza națională desfășurată în perioada 18-21 iulie, la Muzeul Astra, Sibiu

Tinerii și talentații elevii meșteșugari ilfoveni nu au luat vacanță după faza județeană a Olimpiadei ”Meşteşuguri artistice tradiţionale” și au participat în perioada 18-21 iulie 2024, la Muzeul Astra din Sibiu, la cea de a XXVII-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Astra în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu, proiectul Olimpiada ”Meșteșuguri artistice tradiționale” fiind finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 713, ediția print

Ediţia din acest an a Olimpiadei ”Meșteșuguri artistice tradiționale” a reunit sute de elevi, profesori, specialiști, promotori culturali și artiști din toată țara şi din străinătate – Bulgaria, Republica Moldova și Mexic. ”Olimpiada este un concurs interactiv altfel! Vă provocăm să-i cunoașteți pe micii MARI meșteșugari, să meșteșugiți alături de ei și de profesorii prezenți în cadrul atelierelor amenajate în muzeul în aer liber. În cadrul Olimpiadei sunt organizate și workshop-uri demonstrative și interactive speciale pentru confecționat alebrijes, pâslă, pictat pe sticlă, pictat pe pânză și broderie pe piele. Pe lângă workshop-uri vom avea parte de spectacole, momente folclorice și expoziții”, anunța Elena Găvan, muzeograf al Muzeului Astra, în debutul fazei naționale a Olimpiadei.

Echipa participanților din Ilfov susținută de Consiliul Județean Ilfov, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, a fost formată din: Ioniță Daria Ștefania, clasa a XI-a (pictură naivă pe pânză) de la Centrul de Excelență – Filiala Brănești (îndrumător prof. Melnic Georgeta); Mihalache Ioana, clasa a V-a (icoană pe sticlă) de la Școala Gimnazială Nr. 1 Buftea (îndrumător prof. Mihnea Badea Cristian); Popescu Cristian Călin, clasa a X-a (măști tradiționale), Popescu Gabriel, clasa a VI-a (obiect decorativ ceremonial), de la Liceul Teoretic ”Ioan Petruș”, Otopeni (îndrumător prof. Popescu Roxana de la Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” Otopeni, Alexandru Dobre – însoțitor Otopeni). Acestora li s-au adaugat ceilalți câștigători din 18 mai 2024, de la Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey” din orașul Buftea, care a fost bună gazdă pentru etapa județeană a ediției a XXVII-a a Olimpiadei ”Meșteșuguri artistice tradiționale” din 2024. Atunci, selecția a făcut din cei peste 120 copii care au fost delegați ai celor peste 12 școli și case de cultură participante din județul Ilfov.

Condiţiile de participare impuse pentru Olimpiadă au vizat copii cu vârsta între 6-18 ani ”care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, ai specificului artizanal din satul de origine, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban. Elevii din învățământul primar vor putea participa la faza județeană în afara concursului, ca o formă de promovare a culturii populare la școlarii mici, și vor fi premiați doar de către Complexul Naţional Muzeal Astra. Prezenţa la concurs este aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent”, precizau organizatorii.

Premii onorante, muncite și meritate

Așadar duminică, pe 21 iulie 2024, de la ora 17:00, s-a desfășurat festivitatea de închidere și premiere, moment în care măreția costumului popular românesc și talentele autentice au fost etalate în toată splendoarea lor. Ilfovenii s-au întors acasă cu numeroase premii, așa cum au făcut-o și în anii trecuți.

Premiul II – Popescu Cristian Călin, clasa a X-a, secțiunea: măști tradiționale (de la Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” din Otopeni; îndrumător prof. Popescu Roxana); Premiul III – Eremia Tania – clasa a ­VIII-a, secțiunea: mobilier pictat (de la Școala Gimnazială Nr. 2, Voluntari; coordonator prof. Arsene Iuliana); Mențiuni – Munteanu Erika, secțiunea: cusături (de la Liceul Teoretic ”Radu Popescu” din Popești-Leordeni); Popa Bianca Elena, secțiunea: cusături (de la Liceul Teoretic ”Radu Popescu” din Popești-Leordeni); Barbu Alexandra, secțiunea: icoană pe lemn (de la Casa de Cultură Voluntari și de la Școala Gimnazială Nr. 2 Voluntari; coordonator prof. Arsene Iuliana); Mihalache Ioana Maria, secțiunea: icoane pe sticlă (de la Școala Gimnazială Nr. 1 Buftea; prof. coordonator Mihnea Badea); Vasile Andreea Teodora, secțiunea: icoane pe sticlă (de la Centrul de Excelență Brănești; coordonator Melnic Georgeta); Ioniță Daria, secțiunea: pictură naivă (de la Liceul ”Traian Lalescu” din Brănești; coordonator Melnic Georgeta); Păun Maria Anastasia, secțiunea: pictură naivă (de la Casa de Cultură din Voluntari; prof. coordonator Arsene Iuliana); Ludwig Daria Gabriela, secțiunea: pictură naivă (de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu”, din Voluntari; prof coordonator Arsene Iuliana); Popescu Gabriel, clasa a VI-a, secțiunea: măști tradiționale (de la Liceul Teoretic ”Ioan Petruș”, Otopeni; îndrumător prof. Popescu Roxana).

Așadar, un palmares bogat – cu un premiu II, un premiu III și 9 mențiuni primite la Sibiu, o echipă de elevi – artiști – meșteșugari victorioasă, care s-a întors acasă și merită o vacanță binefăcătoare.