Ministrul Agriculturii este optimist, în ciuda greutăților întâmpinate la negocierile cu privire la stabilirea bugetului UE. El apreciază că „ aşa cum arată negocierile, es-te posibil ca în anul 2020 să ajungem la un sprijin mediu de 196 de euro pe hectar”.

Problema principală constă, însă, în ridicarea nivelului contribuției bugetare de la 15% la 25%, așa cum a propus președintele Consiliului Europei Herman van Rompuy. Constantin crede că această creștere va aduce o presiune asupra bugetului de stat, care ar putea duce la scăderea nivelului de accesare a fondurilor europene. „ Bugetul de stat nu-şi va permite foarte uşor să cofinanţeze, să facă un efort atât de mare astfel încât să atragem fonduri europene. Cu alte cuvinte, de renegocierea care se face în acest moment depinde capacitatea de absorbţie pe care o va avea România în perioada 2014-2020. Este foarte important să ne batem cu toate argu-mentele pe care le avem la îndemână. Ne-ar părea rău pentru că Programul de Dezvoltare Rurală în România chiar a mers. În momentul de faţă sunt aproape 4,3 mili-arde de euro care sunt deja atraşi, deja rambursaţi de către Comisia Europeană”, a declarat ministrul Agriculturii.

La rândul său, pre­ședintele Băsescu a subliniat că unul din obiectivele României a fost creșterea finanțării din fonduri europene de la 75% la 85%.„Obiectivul nostru a fost să diminuăm presiunea pe bugetul de stat. Deci, în propunerea lui Herman Van Rompuy, cofinanţarea Uniunii Europene era la nivel de 75%. Pentru noi obiectivul a fost să fie 85% şi a fost obiectiv atins. În propunerea lui Van Rompuy, TVA nu era eligibil a fi plătit din bani europeni. Pentru noi, un TVA de 24% din valoarea unui contract, gândiţi vă la autostrăzi sau la proiectele la căi ferate sau la proiectele mari de la Mediu, un 24% era o povară aproape insurmontabilă, dacă o punem şi cu 25% cofinanţare. Şi atunci, bătălia noastră a fost ca TVA-ul să fie eligibil şi plătibil din bani europeni. Această măsură obţinută şi creşterea cofinanţării Uniunii de la 75% la 85%, înseamnă o salvare de cheltuieli din bugetul de stat de 2,2 la 2,4 miliarde de euro pe an, ­ceea ce este extraordinar de bine pentru noi”, a spus președintele.