Teoretic, pe 21.12.2012 ar trebui să aibă loc un dezastru care să aducă pieirea lumii. Civilizaţia străbună mayaşă a prezis sfârşitul calendarului şi începutul unei noi epoci în care au loc schimbări majore spirituale. Pământul ar trebui să se cutremure atât de tare încât să “înghită” oamenii şi toate vietăţile, tot ce ştim şi vedem acum să dispară. O fi sau nu adevărat că vine sfârşitul lumii, vom afla la momentul respectiv. Înainte de a accepta sau respinge argumentele ce întăresc idea Apocalipsei, e bine să le cunoaştem. 

“Ziua Judecăţii”, un nou început spiritual?  

O veste groaznică tulbură liniştea întregii planete. Viaţa pe Pământ s-ar putea sfârşi la data de 21.12.2012 când se crede că ar fi “Ziua Judecăţii”. Convingerea că vom pieri cu toţii are la bază o profeţie a civilizaţiei mayaşă conform căreia, se încheie Ciclul Mare, semn că se sfârşeşte şi calendarul vieţii. De unde atâta spaimă? Cu-noştinţele uimitoare de astronomie şi observaţii astronomice vaste deţinute de străbunii mayaşi, au dus la prezentarea unor evenimente legate de diferite corpuri cereşti cu mult timp înainte de a avea loc, dovedite în timp ca fiind absolut reale. Ei au fost capabili să prezică eclipsele solare şi au putut identifica succesiunea echinocţiilor încă de pe vremea când nu exista nicio tehnologie care să facă posibile adevărate cercetări ştiinţifice. 

Calendarul Long Count – se încheie doar un ciclu cosmic  

Aşadar, calendarul Long Count, extrem de important pentru predicţiile mayaşe, prevede doar un final al Ciclului Mare, adică a unei perioa­de care a durat o cincime dintr-o succesiune completă a echinocţiilor (fiecare dintre cele două momente ale anului în care ziua este egală cu noaptea) care a durat aproximativ 26.000 de ani. Mai exact, cu ajutorul acestui calendar, mayaşii au reuşit să stabilească doar această fază a unui mare ciclu cosmic care, se pare că ar fi început în data de 11.08.3114 î.Hr. şi s-ar încheia pe 21.12.2012. Cercetările minuţioase şi amănunţite realizate de astronomii din întreaga lume spulberă aşadar, mi­tul sfârşitului lumii pe 21 decembrie. Pur şi simplu, s-a dat crezare unei interpretări eronate a unui ciclu care se va repeta.

Specialiștii Institutului Naţional de Fizică a Pământului ne liniștesc 

Şi specialiştii noştri de la Institutul Naţio­nal de Fizică a Pământului se pun de acord cu previziunile actuale ale astronomilor şi ne liniştesc. Nu vom asista la niciun sfârşit al lumii. Apocalipsa este o teamă inutilă izvorâtă dintr-o informaţie prost înţeleasă. Totuşi, un cutremur cu magnitudinea sub 7 grade pe scara Richter ar putea avea loc oricând. Important este, ca în cazul unui seism să-ţi păstrezi calmul, să nu încerci să ieşi afară sărind pe scările blocului sau pe fereastră. Specialiştii dau asigu-rări că un cutremur asemănător celui din 1977, cu magnitudinea peste 7 va fi resimţit, în ţara noastră, în jurul anilor 2060.     

Întâmplări ce au alertat o lume întreagă 

Există, într-adevăr o serie de întâmplări care au pus pe jar întreaga omenire, alimentând ideea apropierii Apocalipsei. De pildă, numărul mare de peşti găsiţi ­morţi în apele din multe state. Sau tot mai multe păsări găsite fără răsuflare în diverse colţuri ale lumii pentru care încă nu s-au găsit explicaţii solide. Chiar şi în publicaţii im-portante din Stalele Unite ale Americii, cercetători importanţi vorbeau despre o schimbare dramatică a climei, despre faptul că timpul ar putea ajunge la zero şi că AND-ul uman va fi reprogramat. Adevărat este că, lumea pare a fi ameninţată de tot mai multe războaie şi că din ce în ce mai ­mulţi oameni, mor de foame. Mai mult, încă de acum doi ani, la nivel planetar avem de a face cu o inversiune a polilor magnetici, fenomen ce are loc o dată la 13.000 de ani, adică de două ori într-un mare ciclu cosmic de 26.000 de ani. Aşa se explică toată această nebunie creată de sfârşitul lumii.

Date la care adepţii unor religii așteaptă sfârșitul  

Adepţii multor secte religioase așteaptă sfârșitul lumii la date calculate cu perioade foarte lungi de timp înainte. În afară de calendarul mayaș, câteva dintre aceste date ar fi: 

Alinierea generală planetară – 8 septembrie 2040 

Sfârșitul după calendarul musulman – 2076 

Sfârșitul după calendarul evreiesc – 2240.   

Dacă se va petrece ceva cu totul surprinzător și inimaginabil cu planeta noastră, o veni sau nu sfârșitul lumii pe 21.12.2012, vom afla la momentul potrivit.