Foto şi text: Cristina Bunea
Preparare: 15 min.
Coacere: 35 min.
Persoane: 2
Ingrediente:
2 pachete aluat foietaj
Un gălbenuş
O lingură lapte
O figurină
Pentru umplutură:
100 g migdale măcinate
100 g ciocolată menaj
75 g unt
50 g zahăr
Un ou
Mod de preparare:
1. Unul dintre aluaturile de foietaj se întinde într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt.
2. Pentru umplutură, se topeşte untul şi ciocolata se topeşte la bain-marie. Zahărul se freacă cu praful (făina) de migdale, oul. Apoi se adaugă untul topit, ciocolata topită.
3. Acest amestec se toarnă peste aluatul din tavă, undeva se pune mica figurină, se acoperă cu cel de-al doilea aluat de foietaj care se întoarce pe margine.
4. Galeta se unge cu oul bătut cu lapte, se înţeapă cu furculiţa şi se dă la cuptor întâi 10 minute la foc mare şi apoi 25 de minute la foc mediu.
Istoric
Galeta Regilor este un desert specific Epifaniei (Boboteaza la noi) care, în Franţa, a fost celebrată pe 6 ianuarie. Tradiţia spune că acela care găseşte primul figurina în prăjitură devine rege/regină şi are dreptul să-şi aleagă regina/regele