Te pregăteşti să fii mămică? Ai toate motivele să te bucuri din plin. Pe lângă faptul că îngeraşul vostru o să vă umple sufletele de fericire, vei beneficia şi de o sumă frumuşică de bani în perioada pe care o vei petrece cu el, în concediul de maternitate. Jurnalul de Ilfov te ţine la curent cu tot ce trebuie să ştii despre indemnizaţia de creştere a copilului.

În ce condiţii ţi se acordă ­concediul

Legea privind acordarea concediului de creştere a copilului a suferit anumite modificări în acest an. Ca să înţelegi mai bine totul, în primul rând trebuie să ştii în ce condiţii primeşti concediul. Aşadar, beneficiezi de concediul de maternitate şi indemnizaţie dacă: 

 Ai domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României.

 Ai realizat venituri supuse impozitului pe ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului.

 Locuieşti împreună cu copilul şi te ocupi asiduu de creşterea şi îngrijirea lui. 

 La stabilirea indemnizaţiei îţi vor fi luate în calcul şi veniturile obţinute din activităţi independente, agricole, şomaj sau cursuri de formare profesională. Regulile sunt aceleaşi şi în cazul în care vrei să adopţi un copil sau să-l iei în plasament. 

Tipuri de ­concedii și valoarea ­indemnizaţiei 

 Pentru concediul de până la împlinirea vârstei de un an a copilului, indemnizaţia este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an, sumă ce nu poate depăşi 3.400 de lei, dar nici nu poate fi mai mică de 600 de lei. Dacă revii la serviciu cu puţin timp înainte de a împlini copilul un an vei primi un bonus în valoare de 500 de lei pe lună până când acesta împlineşte vârsta de doi ani. 

 Pentru concediul de până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, indemnizaţia este aceeaşi, de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an. Aceasta însă, nu poate fi mai mică de 600 de lei, dar nici mai mare de 1.200 de lei.

 Pentru concediul de până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului cu handicap – şi în acest caz indemnizaţia este de 85% şi, obligatoriu, va fi cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei. 

Actele necesare 

 Cerere tip pe care trebuie să o depui la primărie, fie odată cu încetarea concediului post natal (care durează 126 de zile), fie începând cu data naşterii copilului, adopţiei sau luării lui în plasament. O depui la primăria locală însoţită de: 

 Certificatul de naştere al copilului;

 Copie de pe căr­ţile de identitate ale părinţilor; 

 Certificatul de căsătorie (după caz); 

 Livretul de familie (după caz); 

 Cerere de concediu aprobată de angajator;

 Adeverinţă din ca­re să reiasă că ai obţinut venituri pe ultimul an ante­rior naşterii copilului (in­clusiv şomaj); 

 Extras de cont bancar dacă optezi pentru plata indemnizaţiei  într-un cont.


Când primești primii bănuţi?

Atenţie! Prima plată a indemnizaţiei pentru creșterea copilului se face în aproximativ două-trei luni de la depunerea dosarului complet. Toată această perioadă în care primești indemnizaţia ţi se consideră vechime în muncă și în specialitat