Ministrul Eugen Nicolăescu: “Anul 2013 va fi anul marilor schimbări în Sănătate. Vom desfiinţa DSP-urile şi CAS-urile ca să oferim pacienţilor tratamente şi servicii de calitate”
Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, au organizat în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, pentru prima dată în ţara noastră, “Săptămâna Pacienţilor”. Evenimentul care s-a desfăşurat în perioada 11-17 martie sub înaltul patronaj al Guvernului României este susţinut şi de publicaţia Jurnalul de Ilfov.
Cel mai amplu eveniment destinat pacienţilor din România a avut loc în perioada 11 – 17 martie, în Capitală. Acesta a cuprins o campanie de informare naţională pentru pacienţi, dezbateri cu medicii şi studenţii de la universităţile de medicină, Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi (eveniment aflat deja la a IV-a ediţie) şi lansarea programului Telefonul Pacientului. “Traversăm o perioadă de schimbări în sistemul de sănătate, schimbări care trebuie atât înţelese de pacienţii români, dar şi adaptate nevoilor lor. Din acest motiv am decis să organizăm “Săptămâna pacienţilor”, un eveniment dedicat nevoilor pacienţilor de informaţie. Totodată, comunicarea şi consultarea între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi trebuie să fie mai prezente ca oricând în definirea politicilor care privesc pacientul. Asociaţiile de pacienţi pot şi trebuie să informeze pacienţii, dar şi să se lupte pentru ca aceştia să beneficieze de un sistem performant de sănătate care să le asigure accesul la tratament”, a spus Gheorghe Tache, preşedintele COPAC cu prilejul marelui eveniment.
Ministerul Sănătăţii vrea mai mulţi bani pentru bolnavi
Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, marţi, 12 martie, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că, în perioada imediat următoare, va lua măsuri ca tot mai mulţi bolnavi să intre în programele naţionale de sănătate și să beneficieze de tratamente și servicii medicale de calitate. “Sistemul de sănătate se îmbunătăţește cu și pentru dumneavoastră. Anul 2013 este un an dificil pentru că România încă nu a ieșit din criza economică. Avem o datorie de aproximativ un milliard de euro adunaţi în ultimii patru ani către spitale, farmacii, furnizorii și producătorii de medicamente. O parte din aceste datorii se vor plăti deoarece, altfel, sistemul se va bloca. Din păcate, în sistemul sanitar, în continuare sunt resurse financiare irosite. 2013 va fi anul marilor schimbări în Sănătate. Încercăm să aducem mai mulţi bani pentru materialele sanitare, pentru includerea mai multor bolnavi în programele de sănătate. În curând vom desfiinţa Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică și Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a economisi bani, fondurile fiind îndreptate spre programele de sănătate. CAS-urile consumă 3% din FNUAS (Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate) iar DSP-urile 10% din fondurile de administrare ale ministerului. Încercăm ca din banul pe care-l avem să ne gospodărim mai bine. Vom folosi banii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale. Vrem să le oferim pacienţilor tratamente și servicii de calitate”, a explicat ministrul Eugen Nicolăescu, la întâlnirea cu reprezentanţii Organizaţiilor Pacienţilor cu Boli Cronice.
Vom avea un pachet bazal de servicii medicale
Potrivit ministrului Nicolăescu, pe lângă asigurările private, pentru prima dată în ultimii 15 ani va fi introdus și un pachet bazal de servicii medicale. Mai exact, vom avea un pachet social care va cuprinde servicii medicale de bază ce pot fi finanţate din bugetul de stat. Peste 100 de asociaţii de pacienţi au participat în zilele de 12-13 martie la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi. Evenimentul a reprezentat o platformă de dezbatere și analiză a problemelor pe care le întâmpină pacienţii în sistemul sanitar și cel de protecţie social. Alături de pacienţi, la dezbateri au fost prezenţi și reprezentanţi ai Guvernului României, Colegiului Medicilor din România, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Muncii, Institutului Naţional de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacităţii de Muncă, mass-media și alte organizaţii neguvernamentale. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Mecanisme de consultare între autorităţi și asociaţiile de pacienţi”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013.
Ţi s-au încălcat drepturile în spital? Sună la 0800.800.242!
COPAC a lansat cu acest prilej, o linie telefonică gratuită pentru pacienţi. La numărul 0800.800.242 poţi suna zilnic, între orele 08.00 – 16.00 să reclami orice problemă pe care o întâmpini în spital. Fie că ești nemulţumit de modul în care te tratează angajatul unităţii sanitare, fie constaţi că ţi se încalcă drepturile, sună la Telefonul Pacientului să reclami neregulile. “Să ne adreseze și nouă problema respectivă, noi o documentăm pentru că e foarte important să avem date reale și verificate și, în măsura în care lucrurile nu se rezolvă la primele verificări făcute la spital, la Casa Judeţeană sau la autorităţile locale, vom adresa aceste probleme grave de încălcări ale drepturilor pacienților, către Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale și Ministerului Muncii”, a precizat Iulian Petre, vicepreședintele COPAC.
Foto: Carmen Istrate