Părintele Cristian Mihai Burcea, fost paroh al Bisericii „Buna Vestire“ din Corbeanca și actualmente slujitor la Parohia Otopeni, este, de la 1 decembrie 2012, noul protopop al Protopopiatului Ilfov Nord din Arhiepiscopia Bucureştilor, decizia de numire fiind citită de către părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în cadrul şedinței administrative a preoţilor din Protopopiatul Ilfov Nord, desfăşurată la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, din oraşul Otopeni.

“Deşi problemele comunităţii ilfovene sunt diverse, există în general o strânsă legătură între autorităţile locale şi Biserică”, a ţinut să ne precizeze, încă de la începutul discuţiei noastre, părin­tele Protopop Cristian Burcea. Acesta a acceptat să ne primească în sediul Protoieriei, sediu alocat cu generozitate, spre folosinţă gratuită, de către Consiliul Local Otopeni, în clădirea primăriei. “Domnul primar Silviu Constantin Gheorghe, membru în Adunarea Eparhială (unde se discută toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei) ne sprijină foarte mult. Spre exemplu, biserica nouă din Otopeni, cu hramul Naşterea Maicii Domnului a fost construită prin contribuţia Consiliului Local Otopeni. Acum se află în faza de şantier de pictură, iar anul viitor sperăm că se va târnosi. Pe viitor, edilul are în plan o biserică nouă în cartie­rul Ferme, pentru credincioşii de acolo. Şi să nu uităm de Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Odăi, ctitorită, de asemenea, de Consiliului Local Otopeni, pe un teren donat de domnul viceprimar Ionel Zaharia”, a completat părintele.

Referindu-se la activitatea Protoieriei, din punct de vedere administrativ bisericesc, Pr. Burcea a subliniat existenţa unei activităţi permanente de coordonare, sprijinire şi verificare a modului în care se desfăşoară lucrurile în parohiile din Nordul judeţului. În această regiune dezvoltarea pe orizontală a comunităţii i-a făcut pe credincioşi să simtă nevoia existenţei mai multor lăcaşe de cult, aceştia dorind să-şi aducă o parte de contribuţie la construcţia noilor biserici. Spre exemplu, la Voluntari, la Ştefăneşti, în Periş sau Tunari, dar şi în Cartierul Domus din Pipera. În alte parohii, bisericile sunt în consolidare, în restaurare sau în faza de pictare. Din punct de vedere cultural, mai mult ca sigur, în preajma Sărbătorilor Pascale, Corul “Macarie Protopsaltul”, format din slujitori ai Sfântului Altar de la parohiile din cuprinsul Protopopiatului Ilfov Nord, va organiza, la fel ca şi în anii trecuţi, un concert cu muzică religioasă la care să participe toţi credincioşii. Tot ca activitate culturală, Pr. Burcea ne-a vorbit despre anumite programe de catehizare pentru adulţi şi copii, iniţiate de Arhiepiscopia Bucureştilor şi derulate de toate parohiile. Temele ce vor fi abordate vor fi adaptate de către fiecare parohie, în funcţie de nivelul de pregătire al credincioşilor. Misiunea Protopopiatului Ilfov Nord are, evident şi o latură social-filantropică. Astfel, Protoieria, cu sprijinul domnului Gheor­ghe Pistol, primarul orașului Buftea, intenționează să construiască un centru de zi pentru copii. Expe­rienţa există şi este dată de colaborarea protopopiatului cu azilul de bătrâni din Ciolpani, dar şi cu două case de copii din judeţ, unde parohiile asigură periodic ajutor ce constă în alimente, haine, dar şi consiliere. Pentru noul centru, primăria Buftea se va ocupa de constucţie, iar Biserica va avea grijă de suflete! Şi va ajuta copiii şi cu o masă caldă.

Procesiune religioasă

În săptămâna a 5-a din Postul Mare, în zilele de 20 și 21 aprilie, la Buftea va avea loc procesiunea religioasă “Crucea – Puterea Lui Dumnezeu”. Un fragment al Sfintei Cruci va fi adus de la Biserica “Sf. Vasile” de pe Calea Victoriei din București și după realizarea unui pelerinaj în orașul Buftea va fi așezat pentru închinare la Biserica Săbăreni.

Ajutorarea nevoiașilor

La finele anului trecut, cu prilejul sărbătorii Nașterii Domnului, în Otopeni a avut loc un concert de colinde cu participarea Corului „Macarie Protopsaltul“ al Protopopiatului Ilfov Nord, Corului de copii “Sunetul Muzicii”, condus de profesoara Cristina Manoliu și Corului de copii al Casei de Cultură “Ion Manu” – Otopeni. „În sală, pe lângă credincioși, au fost prezenţi 200 de copii instituţionalizaţi din Ilfov și bătrânii din azile, care la final au primit daruri din partea protopopiatului. Pentru că nu au fost uitaţi, au fost prezenţi, de asemenea, preoţii pensionari care au slujit în parohiile din judeţ.

Mai mult de 70 de parohii

Protoieria Ilfov Nord s-a înfiinţat în 2006, prin desprindere de Protoieria Ilfov, ca o necesitate a intensificării activităţii bisericești. S-a înfiinţat ca unitate bisericească de sine stătătoare, cu statut și personalitate juridică, schemă de funcţiuni și personal și gestiune proprie, iar la înfiinţare a avut în cuprindere 51 de parohii și 4 mănăstiri, situate în partea de nord a judeţului, adică de la parohia Mogoșoaia la vest și până la parohiile din Voluntari la est.

Consiliul Local al Orașului Otopeni a oferit spre folosinţă gratuită, ca sediu, un spaţiu format din 10 încăperi, cu anexele lor, în suprafaţă de 140 mp, dotat cu toate utilităţile necesare, pe str. Mărgăritarului 7b. Acum, protopopiatul are 75 de parohii, 4 mănăstiri, un schit, și capelă în incinta aeroportului Internaţional “Henri Coandă” – Otopeni.