Vineri 22 martie şi sâmbătă 23 martie s-a desfăşurat la Primăria din Buftea conferinţa internaţională „Provocări ale societăţii contemporane: Educaţie, Valori, Calitate, Interdisciplinaritate”, organizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov, Primăria Buftea şi şcoli din judeţul Ilfov.

La conferinţă au participat profesori din Ilfov şi din ţară, dar şi cadre didactice din străinătate.  Conferinţa a avut şi un comitet ştiinţific internaţional din care au făcut parte pe lângă cadre didactice din Ilfov, Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Bacău şi Bihor şi profesori din Bulgaria, Rusia, Iran, comitet ce a avut ca sarcină coordonarea şi verificarea rezumatelor lucrărilor prezentate în cadrul conferinţei.

Întrunirea, coordonată de prof. Doiniţa Marin, directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale nr.1 Buftea şi profesor la şcolile nr.3 şi 4 şi Sebastian Chirimbu, lector doctor la Universitatea „Spiru Haret” şi reprezentant al Asociaţiei Europene pentru Promovarea Excelenţei în Educaţie şi Cercetare, a fost salutată şi de către primarul Gheorghe Pistol. Extrem de ocupat cu tot ceea ce înseamnă primăria, Gheorghe Pistol a urcat la etajul al doilea unde a avut loc conferinţa şi a urat bun-venit şi idei bune cadrelor didactice, reafirmându-şi sprijinul total pentru educaţie.

Încă de la începutul conferinţei, lectorul formator Myriana de Haldat de la Şcoala de business româno-franceză Cefora, şi-a prezentat punctul de vedere asupra necesităţii dialogului şi ca parte a procesului de educare, şi ca parte a activității de zi cu zi din orice fel de întreprindere.  Mentor în ale dialogului (coach pentru terminologia internaţională), Myriana de Haldat a pledat pentru comunicarea directă, reală, faţă în faţă, care nu trebuie abandonată în favoarea messengerului, e-mailurilor, deci a virtualului. Iar aceasta, de la cele mai mici vârste.

„Calitatea în educaţie” a fost subiectul expunerii prezentate de profesorul doctor Remus Chină, inspector superior la Direcţia Reţeaua Şcolară Naţională din Ministerul Educaţiei Naţionale. Remus Chină şi-a susţinut punctul de vedere pri­vind calitatea în educaţie: să învăţăm cum să învăţăm, să învăţăm să aplicăm ceea ce am învăţat, să învăţăm să fim, să avem identitate, să ne exprimăm şi să învăţăm să traim în comunitate. Inspectorul Remus Chină a prezentat raportul Pearson privind cele mai bune ţări din lume privind educaţia şi cum Finlanda este pe primul loc, au fost descoperite motivele pentru care educaţia din Finlanda „bate” sistemele.

Şi tot în sprijinul educaţiei, profesorul Adina Greavu, directorul Colegiului tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti a prezentat platforma Moodle de învăţământ online, experimentată cu succes în lume dar şi în câteva licee din Bucureşti: Gheorghe Lazăr, Miguel Cervantes şi Dimitrie Leonida.  Platforma Moodle porneşte de la atracţia pe care o au co­piii pentru computer, caz în care propune învăţarea on line, ceea ce în termeni de specialitate internaţionali se numeşte e-learning. Platforma Moodle stă şi la baza învăţământului la distanţă şi a fost lansată în lume în 2002. La „Dimitrie Leonida” funcţionează din 2011.

Lucrările conferinţei au cuprins şi lansarea Microantologiei de poezie urbană contemporană iar Daniel Nica, unul dintre cei care au contribuit cu 5 poezii, chiar a recitat în faţa audienţei „o ţară… România”. Sâmbătă au continuat dezbaterile  în plen şi pe secţiuni.

Atmosfera de la conferinţă, im­plicarea tuturor, si­tua­ţia economică mon­dială de care depinde și în­văţământul ne-au de­mons­trat preocupările unor cadre didactice fără frontiere, con­știente de misiunea pe care și-au asumat-o: educaţia fără de care nicio societate nu poate nici măcar trăi, darămite avansa.

De la dreapta la stânga: Myriana de Haldat (lector formator Școala Cefora), Sebastian Chirimbu (Asociația Europeană pentru Promovarea Excelenței în Educație și Cercetare), Remus Chină (inspector MEN), Doinița Marin (director adjunct Școala Gimnazială nr. 1 Buftea), conf. dr. Eduard Ionescu (prorector Universitatea Spiru Haret), Constantin Proțiuc (profesor și viceprimar în Buftea), Aretinica Rudeanu (director și profesor, Școala Gimnazială nr. 1 Buftea)

Foto: Andrei Dumitru