Jandarmeria Română a aniversat marţi, 2 aprilie, împlinirea a 163 ani de la înfiinţare. În toate cele 41 de Inspectorate Judeţene de Jandarmi, în instituţiile militare de învăţământ, la Grupările Mobile şi la Brigada Specială de Intervenţie au avut loc manifestări dedicate acestui eveniment. La sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române au fost prezenţi premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, şeful Departamentului Securitate Naţională, Iulian Fota, precum şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Din partea Forţei de Jandarmerie Europene, a fost prezent comandantul colonel Cornelius Kuijis. La festivitate au participat, de asemenea, secretari de stat şi şefii de arme din MAI. Şedinţa omagială a fost transmisă prin sistemul de videoconferinţă, la toate ­inspectoratele de jandarmi judeţene.

Aniversare la Inspectoratul de Jandarmi Ilfov

Jandarmeria Română a aniversat marţi, 2 aprilie, împlinirea a 163 ani de la înfiinţare. La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, ceremoniile aniversare au fost onorate de prezenţa oficialităţilor: prefectul judeţului, doamna Speranţa Cliseru, preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Marian Petrache, deputatul PSD de Ilfov, domnul Ninel Peia, subprefectul domnul Ionel Florin Nae, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie, domnul comisar şef Florin Raportaru, primul adjunct al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, domnul colonel Irinel Precup.  La festivităţi au participat şefi sau reprezentanţi ai structurilor publice constituite la nivelul judeţului Ilfov, primari din judeţ, reprezentanţi ai principalelor instituţii colaboratoare ale inspectoratului, cum ar fi: STS, M.Ap.N, SIE, SRI, DIPI, DGA, INFIN – HH, S.C. Conpet S.A., Parchete şi Instanţe etc., precum şi foste cadre ale unităţii, în rezervă sau în retragere. Echipa aflată la conducerea IJJ Ilfov, compusă din inspectorul şef, colonel Bogdan Enescu, susţinut de adjuncţii săi, locotenent colonel Cătălin Stegăroiu şi colonel Ştefan Rădulică, a depus toate eforturile pentru reuşita sărbătoririi Zilei Jandarmeriei.  

În deschidere, jandarmii ilfoveni au prezentat un exerciţiu de asigurare şi restabilire a liniştii şi ordinii publice. 

La adunarea festivă, col. Bogdan Enescu a prezentat mesajul ministrului Radu Stroe, şi mesajul transmis de col. dr. Mircea Olaru, inspector general al Jandarmeriei Române.

După prezentarea unui film documentar privitor la evoluţia Jandarmeriei Române şi la  activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, următorul moment l-a constituit ceremonia de recompensare a personalului inspectoratului, cu ocazia Zilei Armei.

Astfel, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, au fost înaintaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim, un număr de 2 ofiţeri.

De asemenea, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, au fost înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, 3 subofiţeri şi au fost recompensaţi cu “mulţumiri”, un ofiţer şi doi subofiţeri  din cadrul I.J.J. Ilfov.

La nivelul IJJ Ilfov, pentru rezultate deosebite, au mai fost acordate şi alte recompense, astfel: au fost oferite 10 plachete de onoa­re, au fost citaţi pe Ordin de Zi un număr de 12 cadre, au fost oferite 52 diplome de merit, 37 de mulţumiri şi 58 de felicitări.

Cu această ocazie, doamna prefect Speranţa Cliseru a înmânat placheta onorifică “Jandarmul de Onoare al Unităţii”, plutonierului major Pavel Cristian.

Tot în cadrul acestei adunări, au fost oferite diplome aniversare tuturor invitaţilor, ca semn de apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea relaţiilor interinstituţionale, în beneficiul exclusiv al cetăţenilor judeţului Ilfov.

Jandarmii ilfoveni nu au uitat de inaintași

Jandarmii ilfoveni nu i-au uitat astfel pe cei care cu migală, răbdare, modestie şi cumpănită existenţă au pus o cărămidă la istoria armei şi au mers în vizită la domnul locotenent-colonet(r) Ioniţă Dumitru care a slujit Jandarmeria Română timp de 27 de ani.

În vârstă de 87 de ani, domnul Ioniţă Dumitru, fostul jandarm si-a adus aminte cu lux de amănunte momentele grele din cariera lui de ofiţer.

L-am găsit profund încântat de vizita noastră. Ne astepta mândru să ne marturisească unele dintre experienţele dânsului care l-au marcat profund.

S-a născut la 14.08.1926 în Otopeni. După absolvirea şcolii de ofiţeri a fost repartizat ca şi comandant de pluton la Batalionul 10 Operaţii Orăştie unde şi-a desfăşurat activitatea până la jumătatea anului 1955, când a fost mutat la Regimentul Bucureşti ocupând funcţii de comandant de pluton şi companie. Din anul 1969 şi până la sfârsitul carierei sale,în 1978, şi-a îndeplinit cu onoare atribuţiunile de serviciu în cadrul Batalionului 1 Bucureşti, ofiţer cu legături cifrate.

Vizibil emotionat, domnul locotenent colonel (r) Ioniţă Dumitru, a primit placheta onorifică şi diploma aniversară din partea conducerii jandarmeriei ilfovene, aniversând această zi specială.

”ziua porţilor ­deschise” la ­jandarmeria ilfov

În data de 03 aprilie a.c., cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române (3 aprilie 1850 – 3 aprilie 2013), Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov, ca în fiecare an, a organizat şi desfăşurat Ziua Porţilor Deschise.

La această activitate, pe parcursul a mai bine de 2 ore elevi de la Centrul de copii cu dizabilităţi „Domniţa Bălaşa” , Grupul Şcolar „Doamna Chiajna”, Şcoala generală cu clasele I –VIII Dârvari – Ciorogârla, elevii altor şcoli din judeţ, precum şi copiii cadrelor inspectoratului au vizitat sediul jandarmilor ilfoveni.

În cadrul acestor activităţi, au fost prezentate: un film documentar privitor la evoluţia Jandarmeriei Române şi la activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Ilfov, exerciţii demonstrative privind modul de acţiune al jandarmilor din cadrul Detaşamentului Mobil, precum şi tehnica din dotare a acestora. 

Copiii au fost familiarizaţi cu atribuţiile Jandarmeriei şi cu tehnica din dotare, cel mai mare interes stârnindu-l maşinile de intervenţie, cu sirena şi girofar. Copiii s-au fotografiat alături de cadrele unităţii, totodată ei exprimându-şi dorinţa de a mai vizita unitatea.

La finalul activităţilor, au plecat cu amintiri plăcute, iar unii dintre ei şi-au manifestat intenţia de a se pregăti pentru a îmbrăca uniforma de jandarm.



Jandarmeria Română a fost în­temeiată la 3 apri­lie 1850, când, printr-un opis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”. Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. 

În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţio­nal modern român.