Săptămâna trecută, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Codrii Vlăsiei” al județului Ilfov a desfășurat, în cadrul acțiunii „Porți Deschise” o campanie de prevenire și informare a elevilor din județ cu privire la regulile de comportare în caz de incendiu sau cutremur. Această activitate s-a înscris în cadrul campaniilor de informare și instruire a populației privitor la dezastrele naturale.
„Prevenirea și informarea este o preocupare importantă a ISU „Codrii Vlăsiei”. Noi desfășurăm periodic campanii de informare, dar și de instruire a locuitorilor din județul Ilfov, dar și exerciții de simulare a unor evenimente nedorite, care ar putea afecta viața și sănătatea populației. Un om informat și instruit își poate salva viața, în situații neprevăzute, poate ajuta și la salvarea semenilor săi sau poate limita efectele unor calamități”, ne-a spus comandantul adjunct al ISU Ilfov, locotenent-colonelul Irinel Alexandru Precup. Aceste campanii, a precizat domnia sa, se adresează tuturor categoriilor de vârstă. „Punem un accent deosebit pe educarea copiilor în privința acestor evenimente, deoarece aceștia sunt foarte receptivi la aceste informații. Totodată, ei pot deveni vectori de transmitere a celor aflate către persoanele adulte, mai exact către părinții lor. Aceste instructaje și exerciții periodice îi vor ajuta enorm să facă față unor situații neprevăzute”, a subliniat dl comandant adjunct.
Joaca de-a pompierii
În cadrul acțiunii „Porți Deschise”, desfășurată, cum aminteam, săptămâna trecută, au fost angrenați elevii din localitățile Ilfovene, cum ar fi Otopeni, Buftea, Bragadiru, Cornetu, Ghermănești, Brănești Jilava și Domnești. Elevilor le-a fost prezentată tehnica de intervenție, exerciții și aplicații demonstrative și au fost informați cu privire la comportamentul pe care trebuie să dea dovadă în situații de urgență. Astfel, micuții au aflat, printre altele, că dacă se află în încăperi incendiate, sau le traversează, trebuie să se protejeze cu o pătură udă în cap, în încăperile cu fum trebuie să se deplaseze târâș sau cât mai aplecați sau, dacă li se aprinde îmbrăcămintea, să se trântească la sol și să se rostogolească, până se sting flăcările. Au fost organizate și exerciții de evacuare, dar și un concurs interactiv cu titlul „E incendiu – ce să fac?”, în cadrul căruia participanții și-au putut testa cunoștințele acumulate. Marea încântare a elevilor a fost, însă, momentul în care reprezentanții ISU le-au arătat fiecăruia dintre ei cum se mânuiește tehnica de intervenție. Ei au învățat cum să folosească extinctoarele sau furtunurile hidranților pentru a stinge flăcările.
„Fii pregătit pentru cutremur”
Pe lângă instructajul de acțiune în caz de incendiu, elevii au mai fost instruiți și despre comportamentul care trebuie adoptat în timpul unui seism. Ei au aflat că este esențial ca în această situație trebuie să-și păstreze calmul, să rămână în locul unde se află și să nu încerce să părăsească clădirea, să stingă focul de la aragaz sau din sobe, să întrerupă curentul electric și gazele. De asemenea, li s-a mai spus că trebuie să se îndepărteze de ferestre sau balcoane, să încerce să se adăpostească sub o bancă sau o masă solidă, aflate în apropierea unui perete de rezistență, să nu atingă instalațiile avariate (gaze, electricitate), iar dacă se află în exterior să se îndepărteze grabnic de clădirile aflate în vecinătate. Instructajul a fost urmat de exerciții de evacuare și, de asemenea de un concurs intitulat „Fii pregătit pentru cutremur”.
comandant adjunct IRINEL ALEXANDRU Precup
„Această campanie va continua, pentru că, așa cum spuneam, un om informat și instruit are șanse mai mari să scape nevătămat din astfel de calamități. Acesta este și scopul nostru primordial, comandamentul de căpătâi al instituției noastre: să limităm, la maximum pierderile de vieți omenești și traumele fizice și psihice care pot apărea în urma unor astfel de evenimente.”