A sosit momentul să revii la lucru şi nu are cine să te înlocuiască în numeroasele ore în care lipseşti de lângă prichindelul tău? Nu dispera! Şcoala Bonelor a pregătit aproximativ o mie de “mame de schimb”calificate şi cu o vastă experienţă în îngrijirea copilului.
Cu siguranţă, cel mai dificil moment din viaţa de familie este cel în care trebuie să te desparţi zilnic, ore în şir, de micuţul pe care l-ai adus pe lume ca să lucrezi. Pentru liniştea ta, atunci când nu poţi fi lângă puiuţul tău, cel mai bine ar fi să-l laşi în grija unei bone care a urmat cursuri intensive de calificare, cu formatori. Prin intermediul celui mai complex program de calificare a femeilor în ocupaţia de babysitter, din 2010 şi până acum, Şcoala Bonelor a instruit aproximativ o mie de bone din întreaga ţară. Iar numărul beneficiarelor cursurilor gratuite, oferite în cadrul programului „Femei pentru femei”, implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, va ajunge la 1.300 până în septembrie. “Cursurile se adresează femeilor şomere sau fără ocupaţie şi se desfăşoară pe parcursul a 360 de ore de pregătire practică şi teoretică. La final, cunoştinţele lor sunt testate prin examene riguroase deoarece, certificatul de absolvire pe care îl primesc este recunoscut în orice stat, membru al UE. Registrul naţional al bonelor calificate va fi găzduit pe pagina de internet a Asociaţiei Naţionale a Bonelor şi Babysitters Profesioniste din România (ANBBPR) şi va oferi gratuit, tuturor celor interesaţi, acces la baza de date cu bonele calificate din România”, a explicat Iuliana Copil, preşedinta ANBBPR.
”Există, în România, în acest moment, un deficit de 150.000 de locuri în grădiniţe şi creşe. Acest lucru confirmă o realitate pe care o ştiu mulţi părinţi care an de an nu reuşesc să obţină locuri la grădiniţă pentru copii lor şi îi obligă să rişte angajarea unei bone fără a avea niciun fel de siguranţă în ceea ce priveşte calitatea îngrijirii lor. Cred că e nevoie de o reglementare urgentă a acestei activităţi. Voi depune la Camera Deputaţilor, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, o propunere legislativă care a fost realizată împreună cu Fundaţia Romanian Angel Appeal”, a spus deputatul Tamara Ciofu, într-o conferinţă de presă.
Cum recunoști o bonă bine instruită?
Viitoarea mamă de schimb nu trebuie să fie doar o prezenţă agreabilă pentru copil, ci și o adevărată mamă iscusită, capabilă să se descurce în orice situaţie. Așadar, când cauţi să angajezi o astfel de persoană trebuie să știi că o bonă calificată deţine, pe lângă certificatul de absolvire, vaste cunoștinţe în:
Comunicarea cu familia și copilul,
Adaptarea activităţilor de îngrijire, hrănire, disciplinare, petrecerea timpului liber în funcţie de vârsta și nivelul de înţelegere al micuţului,
Adaptarea limbajului în funcţie de vârsta și stadiul de dezvoltare al copilului,
Prepararea hranei și hrănirea lui,
Supravegherea puștiului în timpul mesei, a jocului și a activităţilor de învăţare,
Dezvoltarea unor deprinderi de viaţă independentă,
Identificarea și înlăturarea situaţiilor de risc,
Acordarea primului ajutor, la nevoie,
Urmărirea evoluţiei copilului, a stării sale de sănătate,
Luarea măsurilor de siguranţă pentru a preveni eventualele accidente etc.
Bona potrivită este o persoană rezistentă, înzestrată cu multă răbdare, empatică, un model pentru copil. Ea știe cum să-l îngrijească pe micuţ, să-l disciplineze și să-i planifice activităţile astfel încât să se dezvolte frumos și armonios.
Pe www.asociatiabonelor.ro sau pe www.scoalabonelor.ro găsești toate detaliile cu privire la angajarea bonelor profesioniste.