„Nu se mai poate să lucraţi cu aceiaşi oameni care nu fac nimic, sau care fac greşeli, dar pe care nu poţi niciodată să-i sancţionezi, în niciun fel. Nu se poate să staţi în aceleaşi condiţii, în care aveţi un angajat care câştigă 1.000 de lei, şi unul care câştigă 15.000 de lei. Nu se poate să vă spun eu câţi oameni vă trebuie, cât să-i plătiţi, că n-aveţi voie să daţi pe nimeni afară şi n-aveţi voie să aduceţi pe nimeni bun. Este o scleroză totală a aparatului administrativ şi, în vara asta, cine pleacă în vacanţă pleacă puţin, ca şi mine, pentru că în septembrie trebuie să mergem cu o reformă radicală a aparatului public central. Nu mai merge aşa, cred că v-aţi săturat cu toţii să staţi după avize de la diverşi funcţionari, pe care nu putem să-i dăm afară, iar ei ne dau avize greşite; trebuie să decidem ceva în şedinţa de guvern şi să apară altceva. Dacă nu facem ceva, mai devreme sau mai târziu, o să ne sufocăm şi noi, ca şi alte administraţii de până acum”. Cel care a lansat această radicală luare de poziţie împotriva birocraţilor inutili, incompetenţi şi plătiţi regeşte, nu a fost, cum s-ar putea crede (prin prisma celor spuse cu alte ocazii la adresa funcţionărimii parazite) Traian Băsescu, ci, surprinzător, premierul Victor Ponta. Aceste vorbe sunt surprinzătoare, deoarece partidul premierului Ponta este tocmai cel care a crecut la sân şi sub care a prosperat aparatul birocratic monstruos, ineficient şi corupt.

Premierul Victor Ponta a arătat, în ultima şedinţa de guvern, că doreşte “o reformă reală” a modului de organizare a aparatului public central, şi că procesul trebuie început în toamna acestui an.

“Avem pe circuit un act normativ, care prevede desfiinţarea tuturor posturilor nefinanţate sau neocupate în acest moment. În acest fel, evident, efectul principal va fi pierderea sau desfiinţarea unor funcţii de conducere; acum, sunt directori şi şefi de diverse departamente care mai au 2-3 oameni în subordine în realitate, iar restul sunt posturi libere, vacante şi neocupate. Or, din acel moment, reducând semnificativ schema încărcată artificial, pentru că oamenii nu sunt la serviciu, poţi să revii, în negocierea pe care o s-o avem în luna iulie cu FMI-ul şi Comisia Europeană, la regula, până la urmă raţională, de angajare 1 la 1. Regula veche, cu 1 la 7, a dus la situaţii absolut aberante, în special în sănătate, dar nu doar acolo; nu se poate să-ţi plece 7 femei de serviciu, de pe 7 etaje ale spitalului, ca să angajezi una”, a mai spus Ponta.