Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că facturile la energie ar putea scădea cu 5 – 10%, de la 1 iulie, pentru consumatorii casnici.

“De la 1 iulie, ar trebui să fie un impact în factură, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie să ne spună, că au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie să se facă pe şase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual să o facă, dar noi, anul acesta, le-am cerut să o facă semestrial. Au datoria să respecte legea, ca oricare instituţie, şi trebuie să îşi organizeze activitatea să facă lucrul acesta. Ar trebui să se vadă un procent semnificativ, între 5 şi 10%”, a afirmat Niţă.

Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile a fost adoptată, recent, de guvern.

În actul normativ este prevăzut ca recuperarea certificatelor verzi să se facă începând cu 31 martie 2017, pentru centralele hidro şi solare, respectiv de la 1 ianuarie 2018, pentru centralele eoliene.