Ziua iubirii la ­români

În fiecare an, pe 24 iunie este o specială. Ziua dragostei la români, recunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaică. E ziua ideală să afli de cine te vei îndrăgosti în cazul în care ești în căutarea unei mari iubiri, iar dacă ești necăsătorit, să afli cât mai ai de așteptat până când vei face marele pas. De sânziene afli cu cine te vei cununa și îți vei petrece tot restul vieţii.

Vrei să știi cu cine te măriți? Împlește o coroniță din Sânziene și arunc-o peste casă!  

De sărbătoarea iubirii sunt legate multe obiceiuri și tradiţii pentru îndrăgostiţii și tinerii necăsătoriţi. De pildă, ca femeie afli cu cine vei merge la altar, în noaptea din ajunul Sânzienelor. Trebuie doar să-ți pui florile Soarelui (flori de sânziene) sub pernă. Peste noapte, în vis îţi va apărea cel care îţi este ursit. La fel de interesant este și faptul că poți afla, cu aproximație, când te vei mărita. Roua căzută pe florile de sânziene în dimineaţa zilei de 24 iunie, te anunţă că vei îmbrăca rochia de mireasă în anul următor. Sau… împletește în ajun o coroniţă din flori de sânziene, iar seara arunc-o peste casă. Pregătește-te de nuntă în cazul în care coroana îţi rămâne pe acoperiș până în ziua următoare. 

Drăgaica deconspiră și destinul băieților 

Ești băiat și vrei să descoperi ce-ţi rezervă destinul? Nimic mai simplu. În dimineaţa zilei de 23 iunie, mergi și culege flori de Sânziene și agaţă un fir la fereastră. Se spune că, în timpul nopţii, Sânzienele “lasă” un semn dacă ţi-au hărăzit o căsătorie în perioada imediat apropiată. Poţi să găsești un fir de păr agăţat în firul de floare, sau o un fir de aţă etc. Dacă nu găsești nimic mai ­mulţi ani la rând, înseamnă că ai ursita întârziată. Se crede că semnele din această noapte constituie frânturi reale din viitor.  

Uite cum îl cheamă pe cel ce te va duce la altar! 

Noaptea de Sânziene este cea mai potrivită ca să afli cum se numește  viitorul tău soţ. Umple un vas cu apă și aprinde o lumânare roșie. Lasă să pice 23 de picături de ceară de la lumânarea aprinsă și urmărește cu atenţie literele formate pe maginea vasului. Prima literă care îţi apare în apă reprezintă iniţiala persoanei cu care te vei căsători. Dacă încă nu ai un partener de viaţă, poţi să deslușești numele celui care, în curând îţi va cuceri inima, legând seara un buchet de flori de sânziene cu o aţă roșie. Dimineaţa după ce te trezești, dezleagă florile și rulează aţa pe degetul inelar de la mâna stânga, spunând alfabetul. Se crede că litera la care te vei opri la capătul firului de aţă corespunde cu numele persoanei de care te vei îndrăgosti.