Campionii gândesc așa: nu voi fi un om obișnuit! Am dreptul să fiu extraordinar

Sunt deţinătorii celor mai multe titluri de campioni ai kaiacului românesc, din prezent. Alexandru Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi au un palmares impresionant. Au fost medaliaţi cu aur la Campionatele Europene şi Mondiale, cu titluri importante la competiţii de prim rang.

De câteva zile, s-au întors din Portugalia. Acolo, la Montemor-o-Velho s-a desfăşurat cea mai recentă competiţie la kaiac-canoe, pentru grupa seniorilor. Tot acolo, aceşti băieţi au urcat pe podium. 

Casa… 

După cea natală, Complexul Sportiv Naţional „Nicolae Navasart” de la Izvorani-Snagov este a doua lor casă. Iar a treia e de fapt lacul de aici, care i-a făcut campioni ai lumii. Cert este un lucru: că la această bază sportivă, Alexandru şi Victor – la fel ca tot lotul nostru olimpic – trăiesc antrenându-se din greu, cea mai mare parte a anului. Timp de peste nouă luni, baza sportivă le oferă tot ce au nevoie pentru antrenament şi performanţă. Aici am stat de vorbă câteva minute, cu Alex.

…mentorii…

Oamenii care îi îndrumă şi pregătesc sunt antrenorii lor. Cel principal este Florin Popescu, triplu campion mondial şi medaliat olimpic în 2000, la Sydney, Australia. Cel secund, Sidor Lifere. Lor li se adaugă un pluton compact specialişti, care le supraveghează antrenamentele din sălile de forţă, de refacere, până la cei ce le pregătesc minuţios meniul, zi de zi.  

Asta, ca să nu mai vorbim despre faima înaintaşilor – rodnică – după cum se vede. Ivan Pataichin e legenda vie acestui sport. Apoi, Nicolae Navasart (1929-1984), antrenorul emerit al cărui nume îl poartă Complexul Sportiv din Snagov; Aurel Bebe Vernescu (1939-2008), performerul supranumit „Caiacul Amiral”. Memoria lor e cinstită aici prin bustul şi monumentul aşezate în grădina de lângă apa lacului. 

…şi ţintele

Pentru Alexandru şi Victor lucrurile sunt clare. „Mai sunt nouă săptămâni până la Campionatul Mondial de Seniori de la Duisburg, în Germania. Asta e o primă urgenţă. Apoi, nu uităm că La JO de la Londra n-am obţinut medaliile pentru care ne-am pregătit. Nu avem de ales: la următoarea lor ediţie, din 2016 de la Rio de Janeiro, trebuie să recuperăm rezultatele de vârf, din anii trecuţi”, conchide Alex.