Patru licee are Brăneștiul. Nici mai mult, nici mai puțin. Anul trecut, ministerul tutelar a alocat pentru cheltuielile de întreținere 1.707.000 lei. Anul acesta, însă, primăria comunei ilfovene s-a trezit cu o reducere drastică a banilor alocați celor patru unități de învățământ.

595.000 de lei. Atât a considerat MEN că este suficient pentru gospodărirea acestor licee și a școlilor și grădinițelor din Brănești. Adică, mai puțin de o treime din bugetul anului precedent. Primarul comunei, Niculae Cismaru, se întreabă cum s-a ajuns la o astfel de decizie. „Când s-au împărțit banii, s-a greșit. Calculul trebuie făcut proporțional cu numărul de elevi, așa prevede legea. În Brănești învață aproximativ 3.000 de elevi. Doar treizeci la sută sunt din comună. Ceilalți vin din Cernica, Găneasa, de la Fundulea și Belciugatele și chiar București, iar Brăneștiul trebuie să le asigure condițiile pentru desfășurarea procesului de învățământ. Numai pentru utilități am cheltuit deja, anul acesta, 900 de mii de lei”, spune primarul.

Scarlatina, gazul și Internetul

Lipsa banilor poate genera situații neplăcute. Pentru că iarna trecută s-a sărit peste dezinsecție și dezinfecție, în grădinițele din comună au apărut câteva cazuri de scarlatină. De curând, distribuitorul de gaze naturale a amenințat cu debranșarea liceelor, din cauza facturilor restante. Dar, asta nu e totul. Utilitățile, spune dl Cismaru, reprezintă cea mai împovărătoare cheltuială. Dar elevii și profesorii au și alte nevoi. „Ai dotat laboratoarele de informatică, ai introdus internetul și acum, din lipsa banilor, ce să faci? Să-i tai copilului netul? Să-i spui să nu mai folosească calculatorul, că tu faci economii la mentenanță? Pe de altă parte, mai sunt și profesorii. Am 250 în Brănești. Au nevoie de birotică, de copiatoare, de hârtie, 

într-un cuvânt, de consumabile… Ai, n-ai bani, trebuie să te descurci, să rezolvi situația. Această stare de fapt pune o presiune enormă pe bugetul local. Ești nevoit să renunți la alte investiții și să dirijezi banii către învățământ! Nu poți face rabat în acest domeniu! Dar nu este în regulă să încarci bugetul unei localități, ca să susții educația!”, afirmă Niculae Cismaru. Primarul din Brănești mai spune că a făcut nenumărate demersuri la forurile competente. A primit promisiuni că, la următoarea rectificare bugetară, situația se va remedia. Până atunci, însă, Niculae Cismaru trebuie să facă „echilibristică bugetară”, pentru că niște „capete luminate” au luat o decizie necorespunzătoare.