Marin Tudor este la al doilea mandat la primăria din Găneasa. Pereții antecamerei și ai biroului său sunt „tapetați” cu icoane. Una mai frumoasă ca alta. Pe biroul său, printre acte și dosare, găsești cărțile părintelui Cleopa și un Acatistier. Primarul este un om evlavios. Crede în Dumnezeu și în iubirea față de aproapele său.

Comuna Găneasa are în componență cinci localități. Găneasa, Cozieni, Șindrilița, Piteasca și Moara Domnească. Aproape 5.000 de locuitori. Trei sate de romi și un buget mic. Aproximativ trei milioane de lei. Bani puțini și un car de probleme. Pe care primarul încearcă să le rezolve.

Apă pentru toți găneștenii

Cu un lucru se mân­drește primarul. Toate satele din comună au rețea de apă potabilă. Sunt aprovizionate din ­două puțuri de 240 de metri adâncime, cu apă rece și cristalină. Costă doar 2 lei metrul cub. Unul dintre cele mai mici prețuri din județ. „Suntem în ADIA și așteptăm acum etapa următoare. Adică introducerea canalizării, conform Master Planului Consiliului Județean, cu fondurile europene alocate pentru perioada 2014-2020”, spune primarul. Până atunci, în ciuda bugetului firav, primăria nu stă cu mâinile în sân.

Asfaltări, extindere de rețea de gaze și terenuri pentru tineret

Dacă drumul județean 300 arată cum arată, drumurile comunale m-au im­­presionat. Asfalt, ca-n palmă. Ultimii trei kilometri de asfalt au fost turnați în Moara Domnească. Oglin­dă. În proiect, Marin Tu­dor are și extinderea re­țelei de gaze în acest sat al comunei.

Dar una dintre cele mai importante inițiative ale consiliului local și ale primarului este aceea care privește extinderea PUG. Este vorba de introducerea în intravilan a 25 de hectare din fostul islaz comunal, pentru acordarea de suprafețe de teren pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18-35 de ani. „Vom repartiza câte 500 de mp pentru fiecare solicitant, pentru a-și putea construi o locuință. Dar înainte, vom trasa drumurile, care vor avea o lățime de 7 m. Bineînțeles, ulterior vom veni cu toate utilitățile”, ne informează primarul din Găneasa. 

Despre drumul jude­țean 300, Marin Tudor spu­ne că are promisiuni că va fi reparat, de la șo­seaua de Centură, până la DN2. „Supraviețuim datorită Consiliului Județean și, în special, datorită dom­nului președinte Marian Pe­trache. Atât eu, cât și lo­cuitorii comunei, dorim să-i mulțumim din suflet”, a ținut să sublinieze primarul.

Retrocedările de terenuri, un buboi greu de tratat

Găneasa are o situa­ție inedită în privința drep­turilor de proprietate. Iată ce ne-a spus primarul: „Jumătate din cetățenii comunei nu au ordinul prefectului (adică titlu de proprietate n.n). Asta pentru că, pe vremuri, oamenii își vindeau casele sau terenurile doar cu chitanță de mână. Nici vorbă de contract de vânzare-cumpărare, sau de acte notariale. După Revoluție, oamenii s-au trezit că nu au titluri de proprietate, deși stau acolo de 25-30 de ani. Mai mult, în Registrul Agricol, figurează foștii proprietari, care nu au fost radiați după vânzarea terenurilor, sau a caselor. Pe baza unei chitanțe de mână, nu poți obține nimic. Unde mai pui că unii dintre ei au și pierdut aceste chitanțe. Iată, de ce actualii proprietari nu reușesc să intre în posesia unui titlu de proprietate. Culmea absurdului, ei plătesc impozite la primărie pentru aceste proprietăți… Am făcut demersuri la Prefectură, am discutat cu doamna Speranța Cliseru, care a promis că va căuta o soluție în acest caz.”, ne lămurește dl Tudor.

Un bun samaritean

Om credincios și cu frica lui Dumnezeu, Marin Tudor este mereu aplecat asupra nevoilor semenilor săi.  Gănești este una din comunele mai puțin favorizate ale județului. Prin urmare, aici locuiesc multe familii nevoiașe. Mai exact, 135 de familii beneficiază de ajutor social. Ne povestește Marin Tudor: „Când am venit la primărie, erau vreo 600. Unii veneau să-și ridice ajutorul cu Mercedes-ul. Am făcut curățenie. I-am lăsat numai pe cei care, într-adevăr, au nevoie de ajutor. Sunt familii cu mulți copii. Unele au câte 4-5 în bătătură. În Găneasa țiganii sunt romanizați. Li se zice lăieși, pentru că nu sunt nomazi. Nici nu știu limba rromani. Copiii se duc la școală, nu avem abandon școlar. Dar le este foarte greu. Locuri de muncă sunt puține, trebuie să cauți în altă parte. Am avut un caz, un țigan care se angajase în Jilava, pe 7 milioane (lei vechi, n.n.). Păi aproape toți banii îi dădea pe transport. A renunțat, ce să facă? De aceea, comunitatea și, mai ales, conducerea comunității trebuie să aibă grijă de ei. Părintele Cleopa spune să-ți ajuți aproapele, pentru că, astfel, te ajuți pe tine.” De aceea, primarul va introduce un mijloc de transport pentru elevii de liceu care învață la Brănești, sponsorizat de primărie. În prezent, un bilet de maxi-taxi pe această rută costă 3 lei…

Tot primarul ne măr­turisește crezul său, în cuvinte simple și pline de bun-simț. „Eu nu sunt primar de 8 ore. Adică nu vin la program ca un funcționar. Eu sunt mereu în mijlocul comunității și sâmbăta și duminica. Dacă ești plătit din bani publici, ești «sluga» cetățeanului. Pentru mine fiecare dintre concetățenii mei are valoare, indiferent dacă are 3 sau 80 de ani. De aceea mă înțeleg bine cu toți găneștenii, iar ei mă respectă și mă apreciază, la rândul lor.”