Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene, a ajuns la peste 19%, la data de 5 iulie, ca urmare a solicitării de noi rambursări de fonduri Comisiei Europene.

Săptamâna trecută, România a transmis Comisiei Europene documentele pentru rambursarea a încă 135 milioane de euro, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Transport (POS Transport). Astfel, valoarea totală a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare, prin intermediul POS Transport, este de peste 655 milioane de euro.

“Succesul înregistrat de Guvernul României, prin deblocarea recentă a celui de-al treilea program pre-suspendat de către Comisia Europeană – Programul Operaţional Sectorial Transport, are efectul scontat asupra absorbţiei fondurilor europene. Astfel, suma solicitată pentru a fi rambursată, prin intermediul celor şapte programe operaţionale, ajunge la aproximativ 3,7 miliarde euro, un avans substanţial, care ne ajută să acoperim riscul de dezangajare automată a banilor primiţi de la Uniunea Europeană”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

La începutul lunii februarie 2013, Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, iar rata de absorbţie curentă a ajuns la 16,62% în prezent, pe acest program. La sfârşitul lunii aprilie 2013, Comisia a reluat plăţile pentru Programul Operaţional Regional, iar rata de absorbţie curentă, la nivelul acestui program, a ajuns la aproape 33% în prezent.

Suma rambursată deja României de către Comisia Europeană, este în valoare de aproximativ trei miliarde de euro în prezent, nivel care reprezintă 15,30% din fondurile alocate de Uniunea Europeană.

Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, un nou împrumut de la Trezoreria Statului, pentru a pune la dispoziţia Autorităţilor de Management ale programelor operaţionale, resursele necesare pentru plata facturilor către beneficiarii de fonduri europene.

“Guvernul României a aprobat un împrumut în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de lei, care va asigura resursele necesare pentru efectuarea de noi plăţi către beneficiari. Alocarea de noi fonduri demonstrează angajamentul ferm al Guvernului de a susţine în continuare implementarea proiectelor finanţate din fondurile UE. În acelaşi timp, noul împrumut sprijină majorarea ratei de absorbţie, deoarece banii achitaţi beneficiarilor vor fi rambursaţi României de către Comisia Europeană, după ce vor fi transmise documentele necesare”, a declarat ministrul Teodorovici.

Noile fonduri vor fi folosite pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii de finanţări contractate prin intermediul a cinci Programe Operaţionale:  Dezvoltarea Resurselor Umane, Mediu, Creşterea Competitivităţii Economice, Programul Operaţional Regional şi Dezvoltarea Capacităţii Administrative.

Pentru plata facturilor către beneficiarii proiectelor finanţate prin intermediul POS Dezvoltarea Resurselor Umane, au fost alocate fonduri în valoare de 450 milioane de lei. Totodată, pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii POS Mediu a fost alocată suma de 350 milioane de lei, iar pentru achitarea facturilor eligibile prezentate de beneficiarii POS Creşterea Competitivităţii Economice, aproximativ 270 milioane de lei.