Simţi că te topeşti de căldură?

Căldura excesivă din casă îţi crează probleme pe timpul verii? Există o mulţime de metode prin care poţi să scazi gradele din termometre în locuinţă, fără să fii nevoit să scoţi mulţi bani din buzunar. 

Ieftin, practic şi util. Uite cum să-ţi faci răcoare în casă în zilele toride de vară, cu bani puţini! 

1. Foloseşte ventilatorul 

Dacă vrei să ai răcoare în câteva minute, achiziţionează-ţi un ventilator. Este mult mai ieftin şi mai puţin costisitor decât aparatul de aer condiţionat şi, în plus, îţi crează un microclimat agreabil pentru organism. Poţi să-l ataşezi de lustra din camera în care stai cel mai mult şi în doar cinci minute obţii o temperatură cu până la şapte grade Celsius mai mică. Ca să eviţi orice neplăceri în ceea ce priveşte sănătatea, nu sta în direcţia în care bate jetul de aer. 

2. Pune jaluzele albe la geamuri 

În anotimpul călduros e bine să ai jaluzele la geamuri. Cele mai eficiente sunt cele confec­ţionate din material plastic sau textil, în culori deschise. Este de preferat să-ţi pui jaluzele albe pentru că ele reflectă razele soarelui dar, în acelaşi timp, protejează de căldură. 

3. Trage draperiile 

E bine să ai şi un rând de draperii la geamuri pe care să le ţii trase toată după-amiaza. Produsele de cea mai bună calitate sunt cele fabricate din bumbac. Acestea permit pătrunderea luminii în locuinţă, dar împiedică pătrunderea căldurii. 

4. Ţine flori şi plante în apartament 

O oază de verdeaţă în casă înseamnă un aer mai pur, mai curat, mai sănătos şi mai răcoros. Aşadar, florile şi plantele nu trebuie să-ţi lipsească din apartament dacă vrei să scapi de caniculă. Alege plantele înalte pe care să le aşezi în zona geamurilor. Palmierii şi plantele agăţătoare sunt cele mai importante în acest sens. 

5. Ţine ferestrele închise după-amiaza 

Desigur, casa în care locuieşti trebuie bine aerisită. Dar, în zilele toride de vară când simţi că te topeşti pe picioare, ţine ferestrele deschise doar la primele ore ale zilei, şi noaptea, când se mai răcoreşte puţin. Ţinând geamurile deschise după-amiaza, nu faci altceva decât să bagi în locuinţă aerul fierbinte care va supraîncălzi casa.    

6. Nu găti ziua şi nu usca rufele în casă  

Scapă de umiditatea din locuinţă dacă nu vrei să simţi căldura şi mai intens! Dacă speli usucă rufele în balcon sau pune-le pe sârmă în grădină ori în afara geamului. 

Iar gătitul la cuptor şi aragaz, lasă-l pentru sfârşitul zilei, când soarele nu mai încălzeşte cu putere. De asemenea, du­pă ce faci duş, evită să laşi uşa deschisă de la baie ca să nu intre aburii şi să crească umiditatea în locuinţă.

De reţinut!

Temperatura din lo­cu­inţă tre­buie să fie cu maximum șapte grade mai mică decât cea de afară. În zilele cele mai călduroase, când termometrele indică valori termice de peste 32 de grade Celsius, în casă trebuie să ai o tem­peratură cuprinsă între 20 și 24 de gra­de Celsius. Dacă fo­losești ap­a­ratul de aer con­di­ţio­nat trebuie să știi să-l folo­sești corect. Nu folosi apartul fără să-l cureţi bine în prealiabil și nu sta în direcţia în care bate jetul de aer. În caz contrar, s-ar putea să ai probleme de sănătate mai grave decât cele pe care ţi le-ar putea cauza căldura excesivă din casă.