Victimele accidentelor soldate cu urmări extrem de grave, a căror supraviețuire depinde de intervenția de urgență, primesc asistență medicală în timp record, chiar și pe vreme rea. Premierul Victor Ponta și ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătății, dr. Raed Arafat, au inaugurat vineri, 12 iulie, primul avion din flota Serviciului Mobil de Urgențe Resuscitare și Descarcerare (SMURD). Evenimentul a avut loc la Aeroportul Internațional “Aurel Vlaicu” Băneasa din București, în prezența ministrului Apărării Naționale Mircea Dușa și a ministrului de Interne Radu Stroe. 

Aeronava a fost achi­ziționată anul trecut în regim second hand, dar a fost recondiționată și revizuită, dispunând acum de dotări noi. La momentul actual, este operațională, ea fiind utilată cu echipamente ultramoderne de terapie intensivă. Aparatul de zbor, care a fost achiziționat cu fonduri strân­se din redirecționarea populației a 2% din impozitul pe venit, dispune de toate dotările necesare pentru in­tervenții de urgență. Acesta a fost cumpărat prin intermediul Fundației pentru SMURD care, în urmă cu doi ani a demarat campania „2% pentru SMURD – Ajută-ne să scurtăm distanțe pentru a salva vieți”. Valoarea achiziției se ridică la aproximativ 750.000 de euro. La acestea se adaugă și costurile de instruire a tehnicienilor, trusele de service corespunzătoare plus asigurarea. Aparatul poartă numele doctoriței Monica Cordoș, primul medic SMURD care și-a găsit sfârșitul în timpul unei misiuni de salvare pe un elicopter prăbușit în 2003, la Cluj.  

La nevoie, avionul de tip Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat în SUA va deservi în special România. Totuși, în situații speciale, acesta va asigura și transportul românilor în stare gravă aflați în străinătate și care necesită tratament de urgență în țara noastră. „Ambulanța aeriană pe care o inaugurăm astăzi, va zbura pe distanțe mari. Aceasta este mult mai eficientă în ce privește costurile și mai sigură decât elicopterele pe care le avem în dotare. Aparatul de zbor va efectua misiuni de salvare atât ziua cât și noaptea, 24 din 24 de ore, chiar și în condiții meteorologice nefavorabile”, a menționat dr. Raed Arafat, la inaugurarea oficială a aeronavei. 

„În mod special astăzi am vrut să subliniez un moment special. Acest avion este rezultatul efortului nu al Guvernului, nu al statului, ci al cetăţenilor acestei ţări. Şi este cu atât mai mult de apreciat faptul că fiecare dintre cei care au donat pentru cumpărarea acestui avion, practic, participă la efortul Serviciului Mobil de Urgențe Resuscitare și Descarcerare”, a spus premierul Victor Ponta, prezent la eveniment. La finele lunii trecute, avionul inaugurat pe 12 iulie, la Aeroportul Internațional Băneasa “Aurel Vlaicu” din București, a fost trecut în patrimoniul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Administrației și Internelor.