Fermierii care dețin suprafețe de până la 30 de hectare inclusiv, ar urma să primească 177 de euro/ha, potrivit tabelului cu tipurile de plăți și plafoane. Suprafețele mai mari de 30 de hectare vor primi cu 27 de euro mai puțin, mai exact 150 de euro.
Aceste sume se vor acorda începând cu anul 2015, când sprijinul european va crește, iar ajutorul național de tranziție va scădea. Această variantă, din cele 4 propuse, a fost agreată de majoritatea fermierilor, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la sfârșitul întâlnirii cu reprezentanţii tuturor asociaţiilor, organizaţiilor și patronatelor din sectorul vegetal, zootehnic şi industrie alimentară, pe tema alocărilor financiare prevăzute de noua Politică Agricolă Comună (PAC).
Șeful LAPAR, Laurențiu Baciu, a adus unele critici acestei variante. Potrivit acestuia, măsura susținerii primelor 30 ha cu mai mulți bani reprezintă doar o „infuzie de subvenții” pentru micii fermieri, profitabilitatea exploatațiilor plecând de la un minimum 50 ha, potrivit spuselor fermierului băcăuan.
Soluția pe care Baciu o vede pentru creșterea substanțială a subvențiilor este verificarea deținătorilor de animale care primesc subvenție. Potrivit șefului LAPAR, unii primesc bani degeaba, doar pentru că figurează cu animale în proprietate. El crede că situația s-a schimbat mult din 2007, mai ales pe fondul secetei din ultimii ani care a generat mișcări serioase în șeptel.
Fonduri acordate României
Pachetul financiar pe care România îl are pe Pilonul I în anul 2015 este de aproximativ 1,6 miliarde și crește până în 2020 la 1,9 miliarde de euro. Sprijinul de la bugetul de stat, așa cum spune Regulamentul european, va fi în anul 2014 în jur de 440 de milioane de euro, la care se adaugă peste sprijinul european. Banii aceștia se vor împărți către proiectele cu tinerii fermieri, către plățile cuplate, adică acele ajutoare care se vor da pentru sectoare speciale – sfeclă, tutun, hamei.
Scăzând toate aceste lucruri, va rămâne o plată de bază care ar urma să fie alocată către fermieri. Ea este mai mare doar în anul 2013, pentru că România a solicitat și a obținut, ca și din 2014, să poată să acorde de la bugetul de stat suplimentar anumite ajutoare, să echilibreze în felul acesta sprijinul pe care îl primește un fermier din România, față de unul din alte state membre.