În perioada 25-28 iulie, la baza Equestria din Tâncăbeşti, comuna Snagov, a avut loc a 3-a ediţie a concursului naţional de sărituri peste obstacole «Cupa Equestria», sub egida Federaţiei Ecvestre Române. Pe lângă numărul mare de participanţi, această ediţie s-a demarcat şi prin valoarea totală a premiilor: 35.000 lei, cea mai mare sumă oferită într-un concurs de echitaţie din România.

3 zile de concurs…

…în care spectatorii, cunoscători sau nu, au putut asista la probe pentru toate categoriile de sportivi de la copii şi amatori până la profe­sionişti. Trei zile în care şi caii tineri sau cei de nivel internaţional s-au făcut remarcaţi şi aplaudaţi. Şi, aşa cum spune vicepreşedintele comitetului de organizare, inginerul Ion Marin, «fără falsă modestie, în Ilfov sunt mai multe baze, dar niciuna ca Equestria. Sunt condiţii la nivel european, dar, chiar şi în Europa, sunt puţine terenuri ca acesta. Pe sub nisip sunt o mulţime de conducte pline cu apă care menţin umiditatea în mod automat. Clubul a fost deschis acum 3 ani şi, de atunci, multă lume a început să practice echitaţia odată, datorită infrastructurii create aici de proprietari, medicii Ozana şi Cristian Moraru, şi apoi, datorită cailor. Avem 26 de cai dintre care 12 sunt în pensiune, cai de provenienţă germană, de rasă Oldenburg, de exemplu, dar şi cai de sport româneşti, nemaipomeniţi, rezistenţi şi sănătoşi».

Aşadar, pentru Marele Premiu i-am văzut pe Norbert Schumann care a intrat în concurs cu 3 cai, Castello, Casiana şi Lagerfeld. Apoi, Luca Ruxandariu i-a călărit pe Lopez şi pe Godot, Claudiu Gheorghe pe Custen Ingo, Mircea Mitroi a venit cu Lizeta, Ionuţ Năstase ni l-a prezentat pe Armaghedon, Alina Becali a sărit cu Lancaster, Aurel Cojocariu a urcat pe Charming Boy iar Ionuţ Ursache a urcat pe Granini.  A câştigat Norbert Schumann şi calul Castello, după concursul propriu-zis (cu obstacole la 1,40 m) şi două baraje, cu obstacole ridicate la 1,55 m.

Atmosfera? De nota 10, cu spectatori care şi-au ţinut respiraţia chiar, pentru a nu tulbura caii în concurs, cu aplauze şi strigăte, cu o detaşare uimitoare faţă de lumea exterioară şi cu o implicare emoţionantă de parcă ne găseam între şa şi cal.

Ce spune arbitrul despre acest Grand Prix? 

Fostă campioană naţională de echitaţie, maestră a sportului şi arbitru internaţional, Mariana Moi­­­sei a comentat pentru Jurnalul de Ilfov: «Caii au rezistat foarte bine pe căldura sufocantă care a fost, însă rezistenţa lor este datorată con­­diţiilor de aici. Înainte de a intra în concurs, caii aşteaptă în manejul mare, încăpător, acoperit, la umbră şi nu afară, cum mai mai văzut. Grajdurile şi ele sunt aerisite. Aici am găsit o bază foarte bună din punctul de vedere al terenului de concurs şi antrenament, unica din România care are teren după standarde internaţionale, nici prea tare care să ducă la ­boli specifice, tendinita, nici moale care să nu asigure stabilitatea. Şi obstacolele sunt foarte scumpe, dar numai pentru faptul că sunt făcute după normele solicitate de Fe­deraţia Ecvestră Internaţio­nală.».

Echitaţie pentru copii

În general, pentru copii, echitaţia este recomandată începând cu vârsta de 4 ani, dar pentru copiii cu probleme este chiar indicată de psiholog. Ion Marin povesteşte că de 3 luni la Equestria, în fiecare joi după amiază, se face hipoterapie cu câţiva copii cu probleme şi rezultatele obţinute deja sunt uimitoare. Însă, indiferent dacă sunt probleme sau nu, adaugă Ion Marin, orele de călărie trebuie urmate cu regularitate pentru a se crea legătura, atât de necesară, între cal şi călăreţ.

Vino în lumea cailor!

De nu ai avut niciodată ocazia să stai în preajma unui cal, te îndemn să vii în această lume. Te asigur, de pe acum că te vei simţi altfel: apărat de calul care te acceptă în preajma lui, în siguranţă dacă îi vei spune secretele tale şi mult aşteptat, căci te va recunoaşte de cum vei intra pe poartă. Calul nu te va iubi de la 9 la 17 şi te va învăţa să mergi drept şi mândru pe stradă, ca o prelungire a momentelor pe care le petreci în şa. 

E o lecţie de viaţă prie­­­­­­tenia cu un cal, doar că este o relaţie în care nu poţi da jumătăţi din tine. Ia cu tine doar un cub de zahăr şi mult bun simţ şi lasă-te ghidat de un cal. Vei descoperi altfel res­­pectul şi liniştea, echipa şi încrederea, vorbirea şi iubirea. Cristina Bunea

Preţuri la baza Equestria:

1. Plimbări călare de 30 min: copii sub 10 ani = 50 lei; persoane peste 10 ani = 55 lei.

2. Lecţii individuale pentru începători, cu instructor:  30 min = 60 Ron/lecţie; abonament de 10 lecţii = 550 Ron/abonament; 45 min = 85 Ron/lecţie; abonament de 10 lecţii = 775 Ron/abonament; 60 min = 110 Ron/lecţie; abonament de 10 lecţii = 1000 Ron/abonament.

3. Lecţii individuale pentru avansaţi, cu instructor: 30 min = 70 Ron/lecţie; abonament de 10 lecţii = 650 Ron/abonament; 45 min = 100 Ron/lecţie; abonament de 10 lecţii = 900 Ron/abonament; 60 min = 125 Ron/lecţie; abonament de 10 lecţii = 1100 Ron/abonament. Abonament pentru 10 ședinţe de sărituri, inclusiv parcurs = plus 500 Ron la preţul de bază al abonamentului


Foto: Eugen Dichiseanu