Acrobaţii cu planorul, zboruri în formaţie, corespondenţă paraşutată, zbor în amurg, dar şi artificii spectaculoase – au făcut deliciul celor pasionaţi de astfel de activităţi, la sfârşitul săptămânii trecute, pe Aeroportul Băneasa, în cadrul ediţiei 2013 a Bucharest International Air Show (BIAS).

Celebrând 90 de ani de la înfiinţarea Aeroclubului României, ediţia din 2013 a BIAS a reunit 100 de aeronave în evoluţii aeriene sau expuse publicului, dar şi peste 100 de piloţi şi paraşutişti de elită.

În premieră pentru Bucureşti-Băneasa, la spectacolul aerian au evoluat Baltic Bees, formaţie letonă cu un stil de pilotaj unic în lume, piloţii executând manevre artistice de maximă dificultate. Luca Bertossio, campion mondial la acrobaţie cu planorul, a avut, de asemenea, prima sa evoluţie la 

BIAS. În vârstă de doar 23 de ani, Luca Bertossio este unul dintre copiii minune ai aviaţiei. Italianul este campionul mondial en titre la planorism, uimind întreaga lume cu abilităţile sale. Singura formaţie privată de acrobaţie aeriană din România, Iacării Acrobaţi, nu avea cum să lipsească de la Bucharest International Air Show. Pe parcursul evenimentului au mai evoluat multe alte nume din elita acrobaţiei aeriene mondiale – Flying Bulls (cu spectaculoasele aeronave Alpha Jet şi B-25J) sau Polish Eagles Foundation (cu celebrul model MIG 15). Nu au lipsit lansările de paraşutişti ale celor de la Şcoala de paraşutism TNT Brothers.

În paralel, Aeroportul Băneasa a găzduit şi cea de-a doua ediţie a expoziţiei generale de aviaţie – General Aviation Exhibition, unde au fost expuse zeci de aeronave, de la avioane ultrauşoare, până la busi­ness jet-uri.

Exercițiu tactic de intervenție antitero

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a participat la mitingul aviatic de sâmbătă. El a asistat la exerciţiul demonstrativ executat de luptătorii Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române. Exerciţiul tactic prezentat în cadrul evenimentului aviatic a constat în intervenţia aeriană și de la sol, pentru anihilarea unui grup infracţional care se deplasează cu un autocar în care sunt persoane luate ostatici.