Demiterea procurorului Lucian Papici, cel care se ocupa de fraudarea referendumului de demitere a președintelui, a dezgropat, din nou, securea războiului dintre Băsescu și Ponta.  Cel dintâi afirmă că această demitere reprezintă „prăbușire justiției” și că va face o analiză asupra pactului de coabitare pe care se gândește să-l denunțe unilateral.

„O să fac o analiză şi în după-amiaza asta mă voi pronunţa. Categoric, cel mai important punct, independenţa justiţiei, s-a prăbuşit ieri, cu binecuvântarea premierului Ponta şi acest lucru mă face să mă îndrept spre denunţarea pactului de coabitare şi informarea tuturor partenerilor în faţa cărora mi-am pus obrazul“, a spus Băsescu. El a spus că pactul de coabitare a fost conceput de la prima instalare a Guvernului Ponta, în aprilie-mai 2012, iar atunci l-a trimis şi Ponta nu a vrut să îl semneze, decizia privind semnarea fiind luată după alegerile din decembrie 2012, când premierul a fost de acord să îl semneze, fiind „o surpriză plăcută“. „Iată că Victor Ponta se dovedeşte mincinos, până şi cu un document politic extrem de important care l-a făcut frecventabil în Europa. Nu-l mai girez pe Victor Ponta pentru că a încălcat grav pactul şi mai ales s-a băgat cu bocancii în justiţie, de dragul lui Dragnea“, a spus Băsescu. 

În replică, Victor Ponta a afirmat că el nu va denunţa pactul de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu, deşi acesta l-a încălcat de sute de ori până în prezent şi arată că gestul şefului statului de a discuta cu procurorul general reprezintă o brutală ingerinţă în justiţie.