Ilfovul, plin cu animale de agrement

Cea mai recentă ședință a Colegiului Prefectural Ilfov a avut pe ordinea de zi Raportul cu privire la măsurile implementate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ilfov pentru realizarea obiectivelor înscrise în Planul anual de acțiune la nivelul județului.

“Numărul de animale la nivelul județului Ilfov a scăzut. În schimb au fost dezvoltate ferme și unități de agrement – nu pentru creștere sau consum”, a explicat, chiar de la începutul discuțiilor, dr. Ion Sorin Mitrea, director executiv DSVSA Ilfov. Acesta a vorbit, de asemenea, despre cei 62 de angajați ai Direcției, din care 47 reprezintă personal de specialitate, repartizat pe mai multe servicii. Spre exemplu, potrivit directorului DSVSA Ilfov, în primele 6 luni ale acestui an, Serviciul de sănătate și bunăstare a animalelor s-a ocupat, în principal, de supravegherea și controlul, prin prelevarea de probe, a pestei porcine, gripei aviare, boala vacii nebune, anemii infecțioase ecvine, bruceloza bovină, pseudopestă aviară, antrax la cabaline, bovine, ovine și caprine, dar și de vaccinarea antirabică a pisicilor și câinilor, sau de recoltări probe de lapte pentru determinarea prezenței aflatoxinei. Același serviciu a controlat 59 de unități, a emis autorizări pentru 23 de unități, a anulat 4 astfel de autorizări și a confirmat 9 focare de boli – unul la mamifere și restul la albine și pești.

Control la pesticidele din ardeii turcești

O activitate la fel de laborioasă este des­fășurată de către Biroul Siguranța Alimentelor de Origine Non-animală care, tot pentru primele șase luni ale anului în curs, a raportat 157 de controale, încadrarea în clase de risc a 153 de unități (depozite alimentare, de legume-fructe, unități panificație, unități de ambalare, de fabricare a băuturilor răcoritoare sau alcoolice, pentru fabricarea unor produse dietetice etc.) și anularea a 90 de documente de înregistrare. Și tot acest Birou a soluționat 30 de alerte transmise prin RASFF (pentru reziduri de pesticide în ardei gras, importat din Turcia, grapefruit și pere, pentru microbiologie – la halva, apă, corp străin în croasant, ravioli cu sos de carne sau pentru contaminanți – în mălai, texturat de soia modificată genetic etc.). S-au aplicat 30 de amenzi contravenționale cu o valoare totală de peste 150.000 de lei, s-au emis 10 ordonanțe de suspendare a activități și, din fericire, s-au emis și 115 certificate de export (băuturi răcoritoare, mixuri de ingrediente pentru industria alimentară, membrane naturale, biscuiți etc).

Alertă pentru carne de cal în loc de vită!

Compartimentul Sigu­ranța Alimentelor de Origine Animală (CSAOA) a controlat carmangerii, supermarketuri, restaurante și cantine, unități alimentare din școli, sau amplasate în zone de recreere. Și aici s-au emis ordonanțe de interzicere sau pentru suspendarea activității. Extrem de importantă a fost inițierea a două notificări de alertă pentru substituirea cărnii de vită cu cea de cal și pentru prezența alfatoxinei în lapte. De asemenea au fost primite și soluționate notificări de alertă pentru, spre exemplu, carne de porc și carne de curcan congelată și contaminată cu reziduuri de medicamente veterinare, macrou congelat și stavrid proaspăt refrigerat – marfă infestată cu anisakis spp, miere polifloră cu indice diastazic peste limita admisă, conserve pește – file de hering în ulei vegetal – contaminate cu biotoxine sau ciocănele pui congelate, cu salmonella.

Confiscări și denaturări de produse

În perioada ianuarie – octombrie 2013, DSVSA Ilfov a confiscat cantități importante de fructe și legume neconforme – 1.750 kg ardei gras din Iordania, 37 kg miez de nucă, 6.100 kg ardei Capia din Turcia, 2.921 kg de pere turcești, 59.208 kg de banane din Republica Dominicană, 100 tone cartofi, 90 tone ceapă, 450 kg arpagic, 48 tone de mere și 10 tone fasole. Pentru subproduse de origine animală, Raportul DSVSA a indicat că, în primele 6 luni ale anului în curs au rezultat puțin peste 600.000 tone de astfel de marfă, improprie consumului uman, din sectorul industriei de procesare și comercializare a cărnii. 596.184 tone au fost transmise la neutralizare, iar restul la Grădina Zoologică București, la o canisă și către o unitate de creștere a larvelor.

Județ atipic. Sensibili la mirosuri!

Ca o particularitate a județului Ilfov, membrii Colegiului Prefectural au remarcat, la finalul discuțiilor, faptul că, deși multe firme își desfășoară activitatea în Ilfov, ele nu pot fi controlate corespunzător, din punct de vedere sanitar-veterinar. Un exemplu îl constituie restaurantele din incinta Aeroportului Otopeni, pentru care, de săptămâni bune, DSVSA Ilfov așteaptă premise de acces de la autoritatea aeroportuară. O altă problemă ridicată a fost accea a exodului populației urbane spre mediu rural, fapt ce generează, de multe ori, probleme de bună vecinătate! “Peste tot, ilfovenii sunt nemulțumiți de mirosuri. Ba groapa de gunoi, ba stația de epurare, ba Grădina Zoologică, ba adăposturile de câini. Lângă o vilă a unui orășean venit să respire aer curat se găsește o ditamai gospodărie cu porci și găini sau cocoși zgomotoși. Sunt probleme serioase de sănătate publică”, a explicat dr. Dănuț Craciun, director al Direcției de Sănătate Publică Ilfov. În completare, șeful Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore a spus că, deoarece, “până și la Bălăceanca e plin de bucureșteni”, Capitala ar trebui să se implice mai mult pe partea de infrastructură ce-i aparține, dar este amplasată pe raza județului Ilfov. “În fond, o mare parte din bugetul Capitalei este obținut din veniturile din salarii ale ilfovenilor care lucrează în București. Capitala ne tot ia spații și construiește în Ilfov. Atunci să se implice!”, a completat Grigore. Și tot legat de problema spațiilor atribuite legal diferitelor instituții ale statului și rămase neutilizate, col. Gheorghe Bodolan, șeful Biroului pentru Probleme Speciale Ilfov din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a afirmat că, numai în partea de Sud a județului au fost identificate 175 hectare de teren, pe care “nimeni nu face nimic”. “Să ni le dea înapoi. Există note de fundamentare în baza cărora s-au transferat, însă au rămas în paragină”, a explicat Bodolan. Pentru discutarea acestei situații “atipice” a Ilfov-ului, prefectul Speranța Cliseru a afirmat că va propune, pentru luna decembrie a.c., organizarea unei ședinte de colegiu prefectural comună București – Ilfov.