Pentru cine nu cunoaște sau nu a observat deja acest lucru, mergând cu tot felul de treburi pe la instituțiile deconcentrate ale județului Ilfov, acestea funcționează în spații închiriate prin diferite sectoare ale Capitalei sau prin localități ilfovene, răspândite care-încotro. Și asta deși, de mai bine de 10 ani, s-au făcut demersuri, atât de către Consiliul Județean Ilfov (CJI), cât și de către Prefectura Ilfov pentru transferul unor terenuri şi clădiri din domeniul public al statului și admnistrarea unor ministere în domeniul public al statului și administrarea CJI. Motivul era legat de organizarea, la un loc, a serviciilor deconcentrate și, evident, rezolvarea mai ușoară a problemelor locuitorilor județului.

Spre exemplu, în perioada 2002-2003, pentru a muta într-un singur loc toate serviciile deconcentrate plus Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului și Poliția comunitară (de la acea vreme), CJI a solicitat transferul în administrarea sa a unor terenuri și construcții – parte a cazărimii militare 01177 Cernica, situată pe raza oraşului Pantelimon, ce urma a fi dezafectată având în vedere reorganizarea Armatei. Și Consiliul Local Pantelimon se adresa, la rândul său, Ministerului Apărării Naționale (MApN) solicitând transferul în admnistrarea sa a terenului de fotbal și a unui pavilion din cazarma dezafectată – pentru reamenajare, spațiu necesar unei uni­tăți de învățământ. Solicitarea mai cuprindea și 12 hectare de teren arabil care au aparținut persoanelor fizice din localitate. După transferul către Consiliul Local, acesta ar fi putut face retrocedarea către proprietarii inițiali. SNSPA (Școala Națională de Studii Politice și Admnistrative) solicita și ea un pavilion al cazărmii, pentru a amenaja în el un cămin studențesc. Și nu în ultimul rând, Ministerul Finanțelor Publice, pentru Direcția Generală a Vămilor, solicita, de asemenea, o parte din cazarmă pentru a-și construi un depozit pentru mărfurile confiscate.

CSAT consfințește

În luna noiembrie 2003, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) aviza transmiterea unor imobile (construcții și terenuri), devenite disponibile, din administra­rea MApN către alte in­stituții, iar anexa Hotărărârii CSAT în cauză, res­pectiv 149/7.11.2003, con­­­sfințea faptul că, fosta cazarmă Cernica – 10.330 mp suprafață constuită, 23.805 mp suprafață desfășurată, 283.000 mp suprafață totală a terenului, inclusiv constucțiile – se transferă parțial (deoarece era inclusă și o antenă de comunicații STAR – ce rămânea în folosința MApN-ului) către Primă­ia Pantelimon, CJI, Minis­terul Educației, pentru ­SNSPA și Ministerul Finan­țe­lor, pentru Direcția Generală a Vămilor.

În martie 2004, după decizia CSAT, CJI, prin preşedintele de atunci, Constantin Ivanovici, revine cu o adresă către ­MApN, în atenția ministrului Ioan Mircea Pașcu solicitând acestuia să analizeze și să ordone organelor de specialitate ca, ”în HG ce urmează a fi promovată să se prevadă transferul unor clădiri și terenuri către CJI, strict necesare unor instituții de interes public pentru care nu există altă locație pe raza județului”. În conti­nuare, adresa preciza că, în bugetul pe anul 2004 au fost prevăzute mijloacele financiare necesare pentru amenajarea și dotarea spațiilor ce urmau să fie preluate în administrare, prin transfer de la MApN. La rândul său, și primarul din Pantelimon, atunci – Petruș Câmpulungeanu, se adresa aceluiași ministru Ioan Mircea Pașcu, rugându-l, de asemenea, să analizeze și să ordone organelor de specialitate să treacă la inițierea HG privind transferul decis în CSAT. Primarul Câmpulungeanu explica faptul că, ”în prezent au fost transferate câteva pavilioane către Ministerul Educației, pentru SNSPA, celelalte construcții și terenuri degradându-se de la o zi la alta, apărând deja persoane rău in­ten­ționate care pătrund în incinta fostei unități militare și sustrăgând materiale, dezmembrând părți din barăcile metalice, unitatea nedispunând de paza necesară”.

HG pentru SNSPA. CL Pantelimon și CJI rămân pe dinafară

Astfel stând lucrurile, apare, în sfârșit, și hotărârea de guvern legată de aceste transferuri. Numai că, surpriză, HG 915/10 iunie 2004 – căci acesta este numărul ei, publicată fiind în Monitorul Oficial 514/16 iunie 2004, partea I – aprobă transferul ”unei părți dintr-un imobil proprietate publică a statului, din administrarea MApN în administrarea Ministerului Educației, pentru SNSPA”, având ca date de identificare tocmai localitatea Pantelimon, Bd. Biruinței 25, județul Ilfov. Adică exact cazarma militară Cernica, dezafectată (imobil 1177, nr. M.F. 103.593). Iar când se face referire la ”o parte” din imobil – de fapt, este vorba de tot amplasamentul, fără, așa cum arătam mai sus, antena STAR. Detaliile tehnice ale imobilului, precizate de hotărârea guvernului indică o suprafață constuită de 11.009,91 mp, o suprafață desfășurată de 24.499,81 mp și o suprafață totală a terenului, inclusiv con­strucțiile de 302.261 mp. Semnată de către premierul de la acea vreme, Adrian Năstase, hotărârea de guvern este contrasemnată de Mihai Tănăsescu, ministrul Finanțelor, Radu Damian, ministrul Educației și, evident, Ioan Mircea Pașcu, ministrul Apărării Naționale, devenit la ­scurtă vreme șeful Catedrei de relații in­ternaționale a Șco­lii Na­ționale de Studii Politice și Administrative, unde activa ca profesor din anul 1990.

Și, ca și cum nu a fost suficient acest aranjament, în locația transferată SNSPA nu s-a amenajat, de zece ani, nici un cămin pentru studenți. Locul este părăsit, este un maidan, gardul este rupt, iar în zonă își fac veacul niște copii ai străzii. Construcțiile s-au deteriorat, iar tot ce se putea fura s-a furat deja! Spațiile deţinute de ­SNSPA, un parter și un etaj ale unui pavilion, au fost închiriate.

Terenul arabil este ne­­lucrat din 2002, ­SNSPA nedispunând de utilaje agricole. Și de fapt nici nu şi-a propus să îl lucreze, nesolicitând, de la început, acest teren.

Fort pentru Vamă

Peste doi ani, prin HG 716/7 iunie 2006, Guvernul decide modificarea anexei la HG 452/2005 pri­vind transmiterea unei părți dintr-un imobil, proprietate publică a statului, din administrarea MApN în administrarea ministerului Finanțelor – Agenția Națională de Admnistrare Fiscală – Autoritatea Națională a Vămilor. Aceasta din urmă primește un imobil (construcţii și teren aferent) în localitatea Bragadiru, pe linia de centură a Capitalei, Bateria 16•17 Bragadiru – cu o suprafață construită de 7.965,2 mp și o suprafață totală a terenului, inclusiv construcțiile – de circa 7,5 hectare. Nici în această locație nu au fost amenajate depozite – magaziile, remizele și celelalte pavilioane – au fost distruse parţial sau chiar demolate – însă, aproape la fie­care ședinţă a Colegiului Prefectural, reprezentanții Vămilor se plâng că nu au spații pentru depozitarea bunurilor confiscate.

10 hectare, la Biserică

Prin HG nr. 916 din 10 iunie 2004 s-a aprobat transmiterea unui imobil, proprietate publică a statului, din admnistrarea MApN, în administrarea ministerului Cultelor – pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică București. Locația pierdută de autoritățile ilfovene este situată în Popești-Leordeni, având o suprafață construită de 2.091 mp și o suprafață totală a terenului, inclusiv construcții – de 10,85 ha. Aici se discuta despre amenajarea unui cimitir… pe 10 hectare, neţinându-se cont de Bateria 10•11 Leurdeni, fortificaţia – ca și celelalte forturi și baterii intermediare, construite pe linia de centură fiind vestigii cu o valoare istorică de patrimoniu, construcţiile fiind executate în perioada 1888-1894 pentru apărarea “Cetăţii București”.