Irina Pămînteanu, o fetiță de cinci ani din Corbeanca, a venit pe lume cu o malformație congenitală gravă ce putea face ca inima să-i cedeze din fragedă pruncie. În toți acești ani, micul îngeraș a luptat pentru viață însă, în ultimul timp, inima ei dădea semne de înfrângere.  Sufletul generos al dr. Clara Alexandrescu, cardiolog cu experiență în ecografia cardiacă perioperatorie, al îndrăgitei actrițe Alexandra Dinu, al reprezentanților Fundației Princesse Grace din Monaco și al specialiștilor Centrului Cardio Thoracique din Monaco, a făcut ca Irina să se nască din nou.     

Pentru micuța Irina Pămînteanu din Corbeanca, orizonturile păreau că se întunecă de la vârsta la care alți prichindei se pregătesc să descopere tainele cifrelor și ale literelor. Ca să mai bată în pieptu-i mic, inima fetiței necesita o intervenție chirurgicală complexă și extrem de riscantă. Dar costurile operației care avea să refacă inima cât o neghină, tristă și bolnăvioară, se ridicau la sume impresionante și prea costisitoare pentru familia cu venituri modeste din comuna ilfoveană. Și totuși, fetița a luptat pentru viață, iar salvarea ei a venit, ca prin minune, din partea unor oameni cu suflet mare care, înainte de a fi profesioniști desăvârșiți în domeniile de activitate pe care le îndrăgesc, sunt oameni și iubesc nespus copiii.  

Din inima unui medic desăvârșit pentru inima Irinei 

De când s-a născut copila a stat mai mult prin spitale. Făcea infecții pulmonare iar în ultima vreme începuse să obosească la cel mai mic efort. Acesta este și motivul pentru care nu a mers la grădiniță. Medicul de familie pe lista căruia este înscrisă, a constatat că inima Irinei bate în retragere și a adus drama ei în atenția dr. Clara Alexandrescu care a văzut-o pe fetiță în cadrul campaniei umanitare declanșate de Alexandra Dinu. Este vorba despre programul demarat în vederea descoperirii bolilor congenitale la copii. În cadrul acestuia, Centrul ­Car­dioRec din Corbeanca a fost im­plicat prin efectuarea a 500 de ecografii pentru micuții din toată țara. La finele anului trecut, după investi­gațiile de rigoare, prin amabilitatea dr. Clara Alexandrescu, fetița a ajuns la Centrul de Cardiologie din Monaco unde a fost operată. Cadrele medicale de acolo care s-au dovedit a fi îngerii păzitori ai fetiței bălăioare cu ochii albaștri ca cerul, i-au închis canalul arterial și i-au redat o inimă sănătoasă, într-un corp sănătos.  

“În iulie 2013, îndrăgita ac­triță Alexandra Dinu a început o campanie de sensibilizare a opiniei publice pentru descoperirea bolilor congenitale la copii. M-am alăturat de la început acestei campaniii făcând timp de trei luni ecografii cardiace gratuite la copii. M-am sfătuit mult cu Alexandra în legătură cu ce puteam face pentru Irina. 

Alexandra a acceptat in­vitația ProTv de a dansa pentru acest caz la Dansez pentru tine. Probabil vă amintiți și scurta declarație a Irinei în care spunea că s-a săturat să meargă prin spitale și își dorește să fie ca ceilalți copii. Colegii mei de la Centre Cardio-Thoracique de Monaco și Fundația Princesse Grace au acceptat să  finanțeze această intervenție de închidere de canal arterial în cadrul programului umanitar desfășurat în Monaco. Finanțarea deplasării Irinei și a mamei, a fost asigurată de Alexandra Dinu. Cel mai impresionant moment  a fost întâlnirea micuței cu doctorul anes­tezist înainte de intervenție. Colegul meu, dr. Bruno Vare, a scos o carte cu desene unde era prezentată o sală operatorie și fiecare desen arăta cum se face anestezia. La sfârșitul consultației, Irina era cucerită de colegul meu și până la intervenție nu ne-a mai vorbit decât de cartea acestui medic. Ulterior, totul a decurs fără niciun incident cu închiderea completă a defectului și fără nici o complicație post procedură. Echipa medicală care a realizat intervenția chirurgicală a fost condusă de prof. dr. Francois Bourlon, cardiolog pediatru și intervenționist”, a explicat dr. Clara Alexandrescu. 

Irina și-a văzut visul împlinit… 

După intervenția chirurgicală la care a fost supusă în preajma Sărbătorilor de Iarnă, fetița va avea o viață absolut normală. Deja, a ajuns în sânul familiei, fiind externată din spitalul monegasc după efectuarea investigațiilor clinice care au confirmat vindecarea. La spital, va mai ajunge doar în aceleași circumstanțe în care ajung și ceilalți copii de vârsta ei. La controalele periodice care vizează monitorizarea stării de sănătate. Mâna întinsă de specialiști a ajutat-o pe Irina să-și vadă visul împlinit. De acum va merge la grădiniță și se va bucura din plin de frumusețea copilăriei.  

Alți copii așteaptă șansa la a doua viață  

Irina a fost salvată din ghearele morții. După ea, mulți alți copii așteaptă șansa la a doua viață. “Din campania inițiată de Alexandra Dinu există un număr de dosare care așteaptă o rezolvare în următoarea pe­rioadă, în clinici din România și din străinătate. În funcție de complexitatea cazurilor și de urgența lor vor fi programați, rând pe rând la intervenții, toți cei diagnosticați. În afară de urmărirea copiilor cărora li s-au depistat deja malformațiile și necesită intervenții, am stabilit cu Alexandra să întocmim un plan de activitate pentru anul în curs. Știu că are în plan o serie de proiecte pentru accesul la investigații a copiilor din zonele pe care noi nu le-am putut acoperi în timpul campaniei desfășurate timp de trei luni”, a menționat dr. Alexandrescu.