Ca în fiecare an, pe 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan. Prin credința și pildele lor desăvârșite de smerenie și ascultare în cuvântul Tatălui Ceresc, au devenit lauda Ortodoxiei, cununa Bisericii lui Hristos. Cei trei sunt cunoscuți ca fiind apostolii pocăinței, tâlcuitorii cei mai adânci ai Sfintei Scripturi.
Florin Ioan Badea parohul Bisericii Săbăreni Buftea
Cinstind sfinții, cinstim indirect pe Dumnezeu. “Cine vă primește pe voi, pe Mine Mă primește și Cine Mă primește pe Mine, Îl primește și pe Cel care M-a trimis pe Mine” (Matei X,40). Sfinții sunt numiți prieteni ai lui Dumnezeu. “Voi sunteți, prietenii Mei, dacă faceți ceea ce vă poruncesc”(Ioan VX,14, Iacov II, 23). Îi invocăm pe sfinți în rugăciunile noastre, pentru că ei, încă în viață fiind, s-au rugat pentru semenii lor (Filipeni I,4) ca unora care au căpătat îndrăzneală la Hristos.
Cum trebuie cinstiți sfinții?
Îi cinstim pe sfinți citindu-le rugăciuni ”Acatist”, punându-le icoana la loc de cinste în casele noastre, punând numele lor copiilor noștri, dar mai presus de orice, urmându-le sfaturile, învățătura și exemplul vieții lor. Din nefericire, mulți transformă ziua de cinste a sfinților într-un prilej de destrăbălare, prin petreceri și beții necinstind ziua sfinților.
Ierarhii, izvor de milostenie, dragoste și învățătură
Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, ”era foarte mărunt și subțire, avea fața foarte galbenă, amestecată cu alb, cu ochii mari care-i făceau privirea veselă și fața strălucindă.” El a tradus Sfânta Scriptură și a propovăduit Evanghelia cu folos ca nimeni altul. A întrecut pe toți în virtute și faptă, făcându-se izvor de milostenie, de dragoste și învățătură. A trăit 63 de ani și a păstorit Biserica lui Hristos 6 ani.
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, “era înalt și slab, negru la față, cu nasul plecat, cu barba destul de lungă, căruntă pe jumătate. El a întrecut în scrierile sale atât pe înțeleptii zilelor lui, cât și pe cei vechi. Străbătând toată învățătura, era stăpân pe toată știința, se folosea de toată filosofia înțeleaptă în lucrările sale și sporea în cunoștința tainelor dumnezeiești. A ajuns arhiereu la vârsta de 4 ani și a cârmuit biserica 5 ani.
Sfântul Ierarh Grigorie, cuvântătorul de Dumnezeu, “era om de statură mijlocie, cu fața palidă dar veselă, privire blândă, era pleșuv și alb la păr.” Dacă ar fi trebuit să se facă vreo icoană cu toate virtuțile, aceasta ar fi trebuit să-l înfățișeze pe Sfântul Grigorie. Biruia pe toți prin înțelepciunea cuvântărilor și a învățăturilor sale. De aceea, a câștigat și numele de teologul, adică de Dumnezeu cuvântătorul. El a trăit 80 de ani și a păstorit Biserica din Constantinopol 12 ani.
Sfaturi vechi pentru vremuri noi
Sfântul Vasile cel Mare
“Cuvântul său răsuna ca tunetul pentru ea viața lui strălucea ca fulgerul” (spunea Sf. Grigorie).
Liniștea este începutul curățării sufletului.
Să imiți pământul, omule și să rodești ca el.
Să nu te arăți mai rău decât el, cel neînsuflețit. Deoarece Acela nu scoate roade pentru propria sa desfătare, ci ca să-ți slujească ție, în timp ce rodul bunătății pe care îl faci tu, îl aduni pentru tine.
Mulțumirea cu puțin este singura comoară care nu se sfârșește niciodată.
Se întâmplă, adeseori, ca prietenii noștri să lucreze spre pierzarea noastră, iar vrăjmașii noștri spre binele nostru.
Sfântul Grigorie Teologul
Nu-ți întinde mâinile către cer, ci la mâinile săracilor. Dacă îți vei întinde mâinile la cele ale săracilor vei apuca vârful Cerului.
Atâta vreme cât te afli în fericire și ești bogat, ajută pe cel care suferă. Nu aștepta să suferi și tu ca să înveți cât de mare rău este neomenia și cât de mare bunătate este milostivirea față de cei care au nevoie.
Să nu dorești slava deșartă, deoarece este mai bine să fii cineva, de cât să crezi că ești. Căci cu ce se folosește maimuța când aude că este numită leu?
Sf. Ioan Gură de Aur
Nu este bogat cel care stăpânește multe, ci acela care nu are nevoie de nimic. Căci, care este folosul celui care stăpânește întreaga lume, dar trăiește în mai multă mâhnire decât cel care nu are nimic?
Așezarea lăuntrică este cea care îi face pe oameni bogați sau săraci, iar nu posedarea banilor sau lipsa lor.
Este cu neputință să ne mântuim fără cercetarea Sfintelor Scripturi.
Vrei să te asculte femeia, așa cum ascultă Biserica de Hristos? Atunci străduiește-te și tu să te îngrijești de ea, precum Hristos de Biserică și dacă va trebui să-ți dai viața pentru ea sau să te ostenești de multe ori peste putere, să suferi și să pătimești multe, să nu le eviți. Deoarece nu trebuie să uiți că, deși vei suferi toate acestea, în esență nimic nu a fost în comparație cu cele pe care le-a făcut Hristos pentru Biserică.
Jurnalul de Ilfov urează un sincer și călduros “La mulţi ani!”,
sănătate și bucurii, tuturor sărbătoriților de Sfinții Trei Ierarhi Vasile,
Grigorie și Ioan! Viață lungă și reușite!