Domnești
Un lucru e limpede, din capul locului: fiecare dintre cele două părţi are menirea şi treburile ei. Adică, iarna e iarnă. Dar şi omul, om. Pe de o parte, ninge, e frig, bate vântul, e gheaţă. De cealaltă parte, datoria oamenilor e să ţină piept acceselor furioase, de sezon. Se gospodăresc cum ştiu şi pot ei mai bine. Luni, 27 ianuarie, s-a probat că pentru administraţiile locale, iarna nu este un anotimp, ci o ocupaţie. Adică un loc de muncă.
E locul chiar vizavi de primărie. Pe o porţiune lejeră, ca spaţiu, autocamioane cu lame frontale pentru deszăpezire, excavatoare, sunt controlate înainte de parcarea lor în aşteptarea zilelor ce vor veni. Că se anunţă iar ninsori, troiene, viscol.
În cinci dintre localităţile din sud-vestul judeţului, luni, conflictul dintre cele două tabere, iarnă – autorităţi de stat, locale sau oameni obişnuiţi, părea aplanat. Anotimpul şi-a îngăduit un răgaz. Îşi domolise înverşunarea. Iar primăriile localităţilor cuprinse în raidul nostru, dovediseră că şi-au făcut treaba. Asta, după cele trei zile de dinainte, cu ninsori şi viscol. La Ciorogârla, Domneşti, Clinceni, Cornetu şi Bragadiru, lucrurile intraseră într-o normalitate strunită. Prudenţa rămânea totuşi cuvântul zilei.
Armistiţiu temporar…
…şi ghinion de reporter. Aşa a fost să fie. Adică, nu s-ar fi putut să am şi eu şansa relatării unor întâmplări senzaţionale ? Oarece evenimente ieşite din comun? Să palpite cititorul de emoţie! Ei bine, nimic din toate astea. Nimic ca la televizor! A rămas de spus numai despre cum şi-au dus treburile la bun sfârşit, cei aleşi să gospodărească o comunitate sau alta. Ca garanţie a rezolvării ameninţărilor codurilor de alertă, care urcă. De la galben, în sus.
Ora 12:16.
Ca pe șantier
Vizavi de primărie, e depozitul cu material antiderapant. Autocamioane cu lame, buldoexcavatoare şi alte utilaje sunt pregătite acum, pentru zilele ce vor veni. Se anunţă iar ninsori, viscol. Primarul Ninel Boşcu spune: „Am stabilit o echipă de 25 de oameni, ca permanenţă pentru aceste zile, împreună cu cei de la Gospodăria Comunală. Am acţionat în forţă, cu un total de 10 utilaje de mare capacitate. Cele peste 145 de străzi, adună 58 km de carosabil.
Cupa unui excavator, încarcă un amestec de sare cu nisip, ca material antiderapant. Ion Anghel, omul care manevrează utilajul, îmi dă câteva nume ale celor de aici:” Marian Ghinea, Marian Dumitru, Ion Anton. O echipă mare”, spune el.