Guvernul are de gând ca, din 2015, să modifice impozitul pe venitul salarial, din fericire nu printr-o mărire, ci printr-o scădere, acesta urmând a avea trei trepte: 8, 12 și 16%.
Presa a aflat că cei de la guvern lucrează la un proiect prin care, din 2015, impozitul pe venitul salarial să scadă. Astfel, cota actuală de 16% ar urma să fie aplicată numai celor cu salarii mari, fiind înființate, dacă putem spune așa, „treptele” de 8% și 12%, care vor fi aplicate celor cu salarii mai mici.
Premierul Ponta spune că această idee este veche. „Apreciez foarte mult că presa a aflat, în sfârşit, un lucru pe care l-am stabilit în USL din 2011, l-am pus în Acordul de Parteneriat al USL, în programul de guvernare, l-am anunţat împreună cu toţii, şi anume: că nu creşte cota unică de la 16%, rămâne unică pentru toate societăţile comerciale, iar pentru anumite categorii de persoane fizice defavorizate încercăm să o ducem la 12% şi la 8%, aşa cum am trecut, în acelaşi program, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi reducerea TVA“, a spus Ponta în faţa presei.
Înlocuirea cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte este bine primtă de mediul de afaceri, contribuind la creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace, spune Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). “La prima vedere, măsura anunţată de Guvern, de înlocuire a cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte, pare să aibă efecte pozitive. Primul efect pozitiv pe care îl anticipăm îl reprezintă creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace a populaţiei, ca urmare a reducerii cu 25-50% a impozitului pe venitul salarial. În ceea ce priveşte eventualele pierderi la bugetul de stat, noi credem că încasările din TVA la produsele consumate vor fi mai mari decât pierderile determinate de scăderea impozitului pe venit. Nu în ultimul rând, măsura va avea şi un impact social pozitiv, pentru că va creşte puterea de cumpărare a populaţiei, ceea ce va duce la atenuarea sărăciei”, a spus Nicolescu.
Măsura ar putea deveni funcțională din 2015, după ce va fi prezentată spre aprobare FMI.